Filmpremière op zolder bij Grasso

  • Maandag 19 februari 2024

Verbinding door verhalen uit de wijk

 

Filmpremière op zolder bij Grasso

 

Tekst + foto's: Olaf Smit

 

Dat maak je niet vaak mee, een uitnodiging voor een filmpremière in je eigen stad, in Boschveld. En dan gelijk maar liefst drie films, inclusief special guest. Uw sterverslaggever was er bij, op zolder bij Grasso.

 

Gezellig was het ook 

 

Kunstenares Monique Broekman heeft de afgelopen maanden de verhalen van bewoners en ondernemers uit Boschveld in beeld gebracht. 
In onze wijk vind je een diversiteit aan oude ambachten (Boschveld Ambacht Centrum, BAC genoemd), nieuwe beroepen (datascience bedrijven) en bewoners initiatieven (Copernikkel, WereldKeuken).
Interessant genoeg voor Monique om het een en ander te verfilmen en deze verhalen vanavond, tijdens de premiere, met elkaar te delen. En dit kan weer aanleiding zijn voor nieuwe ontmoetingen en verbindingen tussen de inwoners, vrijwilligers en vakmensen van Boschveld.

Maandagavond fiets ik met de camera om de nek en notitieblokje in de jas naar het voormalige kantoor van Grasso aan de Parallelweg. Genodigden worden buiten verwelkomd. Door een zij-ingang belanden we via trapjes en gangetjes in de statige hal. Ik herken het een en ander, heb hier lang geleden een paar recepties gefotografeerd. Muzikante Thea van de Wildenberg brengt sfeervolle muziek op haar trekzak ten gehore. Na nog een trap komen we op de gezellige zolder waar Monique haar publiek hartelijk ontvangt.

Het is nog rustig. De dames en hoofdrolspelers (Maryam en Hataw) van de WereldKeuken zijn er al. Ik herken nog iemand, Henk! Henk verleent hand - en spandiensten bij de Keuken én Henk was onlangs te zien bij First Dates op RTL4. Allemaal beroemdheden vanavond.

 

Introductie door Monique

 

De zolder-zaal loopt nu snel vol met bezoekers. Ik tel er zo’n 50. Na een introductie van Monique gaat het licht uit en wordt het eerste filmpje vertoond. Dit gaat over de betekenis van datascience-bedrijven voor de (Boschveldse) samenleving. Zeer interessant, er wordt geklapt en ik ben benieuwd naar het tweede filmpje, over de WereldKeuken.
Maryam en Hataw, twee trouwe kooksters, worden bij het begin van het filmpje meteen ‘gevolgd’ als ze boodschappen doen bij supermarkt Sonay. In eerste instantie praten ze in hun eigen taal, Iraans en Koerdisch. Bijzonder om dat te horen, ben ik niet gewend als ik ze zie bij Copernikkel. Maryam moet erg lachen als ze zichzelf ziet en hoort in de film. 
Ze vertellen hun aangrijpende levensverhalen en waarom ze koken zo belangrijk vinden. De liefde voor het leven willen ze beide doorgeven via de liefde voor het koken. Je ziet twee vrouwen die ondanks alle ellende die ze hebben meegemaakt, sterk in het leven staan.
Maar naast hun schoenen lopen doen Hataw en Miryam niet. Tijdens de pauze serveren ze hun zelfgemaakte wereldse hapjes aan het publiek. Beetje genieten van de aandacht doen ze wel!

 

Hataw en Maryam, hoofdrolspelers in de film . . . 

 

. . .  en op zolder

 

Het derde filmpje gaat over de bedrijfjes binnen het Boschveld Ambacht Centrum. Ook hierbij veel aandacht voor de passie en liefde voor het vak van meubelontwerper, opblaasobjecten-maker tot kostuumontwerper (en nog vele andere ambachten).

Wie ook niet gauw naast z’n schoenen zal gaan lopen? Onze Henk! Als ik vraag of hij al reacties heeft gekregen op z’n tv-optreden zegt ie: ‘jij bent de eerste . . . ‘

Een mooie filmavond, zonder pretenties. Waar zeker verbindingen zijn gelegd door kunstenares Monique Broekman. Oh ja, bijna vergeten: die ‘special guest’, dat was wethouder Marianne van der Sloot. Zoals gezegd, een hoop bekendheden vanavond op de rode loper!Copernikkel

Teksten: Wim van Deurzen
Fotografie: Olaf Smit
Huisstijl: Amelieke van de Lavoir
Webdesign: Joanda van Geffen

Contact opnemen

Copernikkel
Copernicuslaan 308
5223 ER ’s-Hertogenbosch

 06 25 21 53 40
 info@copernikkel.nl