De gezichten van Copernikkel

Het voorjaar lonkt en 'wij van de communicatie bij Copernikkel' vonden het tijd worden om onze actieve Copernikkelaars eens een-voor-een in het voorjaarszonnetje te zetten. Daarom zijn we de rubriek 'De gezichten van Copernikkel' begonnen.

We stellen je elke keer voor aan een van de vele buurtbewoners die actief zijn bij de initiatieven die samen de wijkcoöperatie Copernikkel vormen. Gewoon omdat we denken dat je dat wel leuk vindt (wij in ieder geval wel) en je meteen al die bijzondere mensen bij ons een beetje beter leert kennen. Foto's en interviews: Olaf Smit & Joanda van Geffen
Hamdija Habibovic

Hamdija is een van de klussers van de Klussendienst. Hij is in 1956 geboren in Bosnië en woont sinds 1992 met zijn gezin in Nederland. In Bosnië was Hamdija boswachter en verantwoordelijk voor een natuurgebied van zo’n 20 bij 10 kilometer bossen en rivieren. Hij is getrouwd met Sefika en samen hebben ze twee dochters en vier kleinkinderen. Ze wonen allemaal in Den Bosch. Hamdija en zijn vrouw zelfs recht tegenover Copernikkel in Boschveld.

Het gezin moest in februari 1992 vanwege de oorlog halsoverkop Bosnië verlaten toen hun huis van de een op de andere dag door Servische troepen in beslag werd genomen.  Zijn dochters waren toen 9 en 14 jaar. Via Kroatië en Oostenrijk belandde het gezin uiteindelijk in het AZC in Den Bosch, waar nu het KW1C is gevestigd.

Schilder
Eenmaal in het AZC begon hij meteen met het leren van de Nederlandse taal want "zonder de taal ben je nergens" aldus Hamdija. In januari 1995 kreeg hij werk als schilder. Het gezin kreeg een woning toegewezen in het dorpje Kruisland in West-Brabant maar in 1996 kwamen ze weer terug naar Den Bosch en gingen definitief in Boschveld wonen.

Trots
Het is niet altijd gemakkelijk geweest voor Hamdija en zijn gezin. Je land moeten achterlaten om in een vreemde omgeving een nieuw bestaan op te bouwen. Maar zoals hij zelf zegt, "ik ben blij dat we de kans hebben gekregen om de kinderen een goede opleiding en toekomst te kunnen geven. Ik ben trots op wat zij bereikt hebben." De gedachte dat zijn kinderen nu de investering die Nederland destijds in zijn gezin heeft gedaan op hun manier weer teruggeven, geeft hem ook een goed gevoel.

Mensen blij maken
Vanaf het begin is Hamdija betrokken geweest bij Copernikkel en samen met collega en vriend Abdyl doet hij veel klussen voor de Klussendienst. Mensen blij maken en iets betekenen voor iemand, is wat hem daarbij motiveert. Zo langzamerhand kent vrijwel iedereen in Boschveld Hamdija wel, ook door zijn karakteristieke baret. "Eigenlijk hoop ik dat elke wijk een Copernikkel krijgt, dat bevordert de communicatie en het begrip tussen bewoners onderling en met de rest van de wereld", zegt Hamdija.

Hamdija's honing
Tot slot willen we nog graag weten wat Hamdija in zijn vrije tijd doet maar dat hadden we al kunnen raden: "genieten van mijn kleinkinderen en klussen bij mijn dochters, natuurlijk". Maar hij heeft ook nog een bijzondere hobby en dat is bijen houden, bij bijenvereniging Sint Ambrosius aan de Oosterplas. Dat levert heerlijke honing op die je bij Copernikkel kunt kopen. Hamdija de imker houdt in de gaten hoe zijn bijenvolkjes zich gedragen en hoe ze samenwerken in de natuur. Nou, een beetje weer zoals een boswachter dus.

[Actief bij: Klussendienst - Boschveldtuin]

Khola Albusaidy

Khola (spreek uit: Gola), afkomstig uit Kenia, is een vrolijke verschijning die veel lacht. Ze is 46, getrouwd en woont sinds 2017 in Nederland. Om precies te zijn in Hintham en voorheen in Boschveld.

Khola is op verschillende manieren verbonden aan Copernikkel. Via een vriendin leerde zij de Fietswerkplaats aan de Kelvinstraat kennen en heeft daar leren fietsen. Vervolgens heeft zij taalles gekregen, eerst van Tanja Embrechts en nu van Lilian Martens. Ze is gastvrouw geworden bij Copernikkel én is regelmatig te vinden bij de NaaiMeetUp. Dat laatste is niet zo vreemd; in Kenia was Khola naaister van dameskleding, werkend vanuit huis.

Khola vindt Copernikkel een mooie plek. Het voelt er een beetje als familie. Bij de NaaiMeetUp helpen de vrouwen elkaar en wordt er veel gekletst en gelachen. Ze voelt zich er thuis. Hobby’s van haar zijn koken, breien en dansen op (Keniaanse) bruiloften. Uiteindelijk wil Khola graag werk vinden, wellicht naaiwerk via opdrachten van de NaaiMeetUp, dat zou mooi zijn.

[Actief bij: Taallessen - NaaiMeetUp - Gastvrouw]

Lilian Martens-Trouwborst

Lilian is taaldocent bij Copernikkel. De van oorsprong Rotterdamse is zeven jaar geleden via Terneuzen in Den Bosch belandt. Lilian heeft drie kinderen en acht kleinkinderen. Haar man is overleden. Ze komt uit het onderwijs (Beeldende Vorming) en maakte ook in Terneuzen al deel uit van een team dat kinderen bijspijkerde met taal.

Een buurvrouw vroeg eens of ze bij het ROC in Terneuzen wilde helpen met taallessen. Geen wonder dus dat Lilian, nu al weer voor het 2e jaar, taalles geeft bij Copernikkel, meestal in de ruimte van de NaaiMeetUp.

Ze kwam al fietsend altijd langs Copernikkel en is op een goede dag maar eens naar binnen gewandeld. Ze vroeg informatie over de Taallessen en is vervolgens gebleven. De taalles wordt gegeven aan (buurt)bewoners die de Nederlandse taal nog niet goed beheersen en die verder willen ontwikkelen.

Lilian vindt het zinvol werk. Ze helpt anderen graag wat op te steken van onze taal. En - ook niet onbelangrijk - het is gezellig tussen al die mensen uit verschillende culturen.

Haar andere bezigheden zijn tekenen, lezen, fietsen, met vriendinnen naar de film in de Verkadefabriek, de kleinkinderen helpen en - best opmerkelijk voor een 72-jarige -  popconcerten en festivals bezoeken. Wij vragen wat ze nog graag zou willen doen? Nou, behalve taalles blijven geven, het leventje vóór Corona graag weer terug...

[Actief bij: Taallessen]

Copernikkel

Teksten: Wim van Deurzen
Fotografie: Olaf Smit
Huisstijl: Amelieke van de Lavoir
Webdesign: Joanda van Geffen

Contact

Copernikkel
Copernicuslaan 308
5223 ER ’s-Hertogenbosch

 06 25 21 53 40
 info@copernikkel.nl