Door Nederlands te leren kun je veel meer zelf

  • Woensdag 11 november 2020

Deelnemers aan taallessen Copernikkel:


‘Door Nederlands te leren kun je veel meer zelf’

 

Foto: Olaf Smit 
Tekst: Tjeu Cornet

(Verscheen in De Bossche Omroep)

Een afspraak maken met de dokter. Praten met de leerkracht van je kind op school. In de winkel vragen naar een product. Op zoek gaan naar werk. Hoe doe je dat als je de Nederlandse taal niet kent? Iemand anders vragen? Gewoon maar laten zitten? Of zorgen dat je Nederlands leert?

De deelnemers aan de taallessen van Copernikkel weten het antwoord wel. Net als de vrijwilligers die de lessen geven. Wie de Nederlandse taal kent, kan hier leven en werken, en zichzelf redden. Maar je moet er wel wat voor doen.

 

Vooruit
Toen Fariyo pas in Nederland was, volgde ze taallessen. ‘Ik haalde zelfs niveau 2. Ik stopte daarmee toen ik in 2010 ging werken. Maar door te werken leerde ik de taal ook. Toen werd ik ziek. Ik kon niet meer werken. Ik ontmoette bijna geen Nederlanders meer. Ik hoorde en sprak dus ook niet meer de taal. Mijn Nederlands sukkelde achteruit. Maar nu wil ik vooruit. Ik wil weer aan het werk. Daarvoor moet ik de Nederlandse taal kennen. Dat weet ik zeker.’

Elke dag
Khola is nog niet zo lang in Nederland. ‘Ik ben bijna klaar met de inburgering. Daarna wil ik ook graag aan het werk. Ik ben getrouwd, maar ik wil graag mijn eigen inkomen verdienen. En zonder Nederlands gaat mij dat niet lukken.’ Khola volgt op verschillende plekken taallessen. Ze is er elke dag mee bezig. Om werkervaring op te doen is ze ook nog gastvrouw bij (moet zijn: Copernikkel) en stagiair bij de NaaiMeetUp.

Stapje voor stapje
Lilian Martens, Igor Zevenbergen en Fons Brenninkmeijer begeleiden de taallessen. Zij hebben alle drie veel ervaring in het geven van Nederlands als tweede taal. Zij zien hoe gemotiveerd de vrouwen zijn. Igor: ‘Daar sluiten we op aan. Elke leerling brengen we stapje voor stapje verder. We beginnen steeds bij wat ze die week hebben gedaan, hebben meegemaakt en gezien. Daar praten en lezen we over. De regels van de taal komen daarna. Ervaringsleren heet dat.’

Succes
Farhiyo en Khola zijn heel blij met hun taallessen. Ze weten ook heel goed waar ze het voor doen. Juist daarom gaan ze volgens Lilian en Igor zo hard vooruit. Dat geldt ook voor de andere deelnemers aan de taallessen. Lilian: ‘Deze mensen willen zo graag, het is dankbaar werk om te doen.’ Het succes van de taallessen valt inmiddels op. Onlangs deed het Koning Willem I College zomaar twee laptops cadeau.

 

De taallessen van Copernikkel zijn elke week op maandag- en woensdagochtend. Wil je meedoen? Geef je dan op bij Copernikkel, Copernicuslaan 308, tel.: 06 - 25 21 53 40. Wil je begeleider worden? Neem dan zeker ook contact op! Individuele (huiswerk)begeleiding is ook mogelijk, voor alle leeftijden.

 Copernikkel

Teksten: Wim van Deurzen
Fotografie: Olaf Smit
Huisstijl: Amelieke van de Lavoir
Webdesign: Joanda van Geffen

Contact opnemen

Copernikkel
Copernicuslaan 308
5223 ER ’s-Hertogenbosch

 06 25 21 53 40
 info@copernikkel.nl