Copernikkel in tijden van Corona

  • Dinsdag 28 april 2020

De activiteiten van Copernikkel in tijden van Corona


Een verhaal van kabouters, kleermakers, serenades en zoom-meetings

 

Foto's: Olaf Smit
Tekst: Olaf Smit & Joanda van Geffen
 

 

Ons dagelijks leven wordt al een tijdje beheerst door Corona. Ook sommige van de buurtinitiatieven van Copernikkel hebben hun activiteiten op moeten schorten of op een lager pitje moeten voortzetten. Het contact onderling en de  overleggen gaan nu ook bij ons op de nieuwe Corona-manier: via Zoom.

We proberen dus wel 'bezig' te blijven voor elkaar en dat lukt aardig. Zo leveren de Corona-diensten geen grootse activiteiten op maar zijn toch zeker wel het vermelden waard. Er worden bijvoorbeeld boodschappen gedaan voor een aantal bewoners en er wordt eten gekookt voor een paar mensen. De 'Gratis Buiten Boekenkast' bij Copernikkel – gevuld met gratis mee te nemen boeken én legpuzzels voor groot en klein – slaat bijzonder goed aan bij voorbijgangers.


De Boschveldtuin had er het afgelopen jaar zwaar mee om de tuin van voldoende water te voorzien. Sinds kort heeft de tuin nu een elektrische pomp en hoeft er niet meer met het handje water gegeven te worden.

Naast de tuin, op de bankjes rond de boom van Kees, speelde de Boschveldband afgelopen week een muziekje voor de buurt. Ze waren al eerder te horen geweest in de wijk en zullen vast nog vaker een spontane serenade komen geven aan Boschveld.

Naast het naaien en het herstellen van kleding heeft Selma van de NaaiMeetUp nog meer verborgen talenten. Ze is namelijk ook niet geheel onverdienstelijk in het opknappen en opleuken van oude spulletjes. Zoals ze liet zien met weer een klein schilder-kunstwerkje op een (saaie, nieuwe) veilingkist deze keer. (Let vooral op de kleine gepuntmutste verstekeling in het hoekje!)

Zoals gezegd repareert en maakt de NaaiMeetUp nog steeds kleding in opdracht. Je kunt ook broeken op maat laten maken door Hassan, onze kleermaker uit Syrië.

Abdyl van de Klussendienst heeft - nu het toch wat rustiger is met de klusopdrachten - de voordeur van Copernikkel een mooi Corona-rood (?!) kleurtje gegeven.

Sommige initiatieven liggen jammer genoeg echt stil omdat niet aan de 1,5 meter eis kan worden voldaan zoals dat het geval is bij de Taallessen en de Fietswerkplaats. De Wereldkeuken heeft sinds Corona ook geen opdrachten meer gekregen omdat alle sociale en zakelijke bijeenkomsten stil liggen. De vrouwen van de BoschvelWereldkeuken zijn evenwel druk bezig met het ontwikkelen van alternatieven.

We hopen dat Copernikkel - en dus de buurtinitiatieven die samen onze coöperatie vormen - op deze manier voor Boschveld en haar bewoners klaar kan blijven staan.

 

 Copernikkel

Teksten: Wim van Deurzen
Fotografie: Olaf Smit
Huisstijl: Amelieke van de Lavoir
Webdesign: Joanda van Geffen

Contact opnemen

Copernikkel
Copernicuslaan 308
5223 ER ’s-Hertogenbosch

 06 25 21 53 40
 info@copernikkel.nl