Copernikkelkoor, meer dan zingen alleen

  • Maandag 25 maart 2019

Copernikkelkoor: meer dan zingen alleen

"Het gaat toch ook om het plezier hebben!"

 

25 februari 2019
Tekst: Tjeu Cornet
Foto: Olaf Smit 

 
Boschveld bruist en beweegt. Bij de lange rij wijkinitiatieven heeft zich alweer een nieuwe activiteit gevoegd: het Copernikkelkoor. De zangeressen oefenen veel met elkaar. Ze popelen om te gaan optreden. Intussen hebben ze er vooral veel plezier in.

Copernikkelkoor en Boschveldband olv Janneke Franke tijdens Winterconcert 2018

Als we op een woensdagavond Copernikkel naderen, zweven ons de zoete tonen van vrouwenstemmen tegemoet. Glurend door de etalage zien we vier dames rond een tafel. Een vijfde bespeelt de piano. Eenmaal binnen begrijpen we wat hier gebeurt. Het koor krijgt als opwarmer ‘solfège’-les. Een voor een moeten ze een toon van de piano direct en precies nazingen. Dat valt niet mee. Ook fotograaf Olaf Smit en uw verslaggever moeten eraan geloven. Boukje, Selma, Peggy en Joanda doen het een stuk beter. En als er iemand de mist ingaat, wordt er gelachen, op de schouders geslagen en opnieuw begonnen.

 

Plezier
‘Hier gaat het om,’ zegt Janneke Franke, de pianiste en koorleider. ‘Dat je er plezier in hebt. Om samen te zingen hoef je niets bijzonders te kunnen. Iedereen kan meedoen. Het is ook niet belangrijk of je goed Nederlands spreekt. Door samen te zingen ontdekken mensen nieuwe mogelijkheden in zichzelf. En wat belangrijk is: in ons vrouwenkoor voelen islamitische vrouwen zich welkom.’ Janneke regelt bij Copernikkel alles wat met theater en muziek te maken heeft. Zij was in het verleden een van de drijvende krachten achter twee succesvolle wijkproducties: Held van Boschveld (2014) en Familie Boschveld (2018). ‘Het gaat er mij steeds om dat mensen uit de wijk het zelf doen. Ik ondersteun, regel en zorg dat kan wat zij willen.’

 

Nog vrijblijvend
De koorleden rommelen intussen in hun papieren, op zoek naar het lied dat ze zullen gaan zingen. Ze zijn vanavond maar met z’n vieren, terwijl het koor eigenlijk acht vrouwen telt. ‘Dat is wel een puntje van aandacht,’ vindt Janneke. ‘Het Copernikkelkoor bestaat nog maar net, sinds de wijkvoorstelling Familie Boschveld. Nu blijkt dat dit leuk is, willen we verder. Maar dan moet we wel altijd samen oefenen. Op dat punt staan we nu. De vrijblijvendheid moet er af.’ En dan zet het koor een Frans lied in ‘over een onooglijke vent die vreemdgaat’. Lachen! Het is nog een vrolijke melodie ook, die driestemmig gezongen worden. Want ja, een bas zit er niet bij….

 

Toekomst
Het Copernikkelkoor heeft al een paar optredens achter de rug. Die smaken naar meer. Samen verder met de Boschveldband, ja! En ook met de naburige wijk Paleiskwartier. Met bewoners daar ontstaat inmiddels innige muzikale samenwerking. Daar gaan we nog van horen. Maar eerst even terug naar de repetitie. Boukje, Selma, Peggy en Joanda oefenen een Oekraïens lied. Elena, een Oekraïense die er vanavond niet is, stelde voor het op te nemen in het repertoire. Van de tekst begrijpen we niet heel veel, maar de dames zingen het zo vrolijk dat het wel over de liefde zal gaan. En dat het dus goed afloopt.

 

Meedoen met het koor?
Neem contact op met Copernikkel: 06 - 25 21 53 40 of Janneke Franke: 06 - 41 20 95 97 of loop op woensdagavond tussen 20.00 en 21.30 uur gewoon eens gezellig binnen bij Copernikkel aan de Copernicuslaan nummer 308.Copernikkel

Teksten: Wim van Deurzen
Fotografie: Olaf Smit
Huisstijl: Amelieke van de Lavoir
Webdesign: Joanda van Geffen

Contact opnemen

Copernikkel
Copernicuslaan 308
5223 ER ’s-Hertogenbosch

 06 25 21 53 40
 info@copernikkel.nl