Copernikkel is nu Ambassade van het Paleis voor Volksvlijt

  • Maandag 17 juni 2019

Copernikkel is culturele Ambassade geworden

Een Ambassade van het 'Paleis voor Volksvlijt'

 

Tekst: Olaf Smit, Joanda van Geffen
Foto's: Olaf Smit

Op maandag 17 juni 2019 is Boschveld een Ambassade rijker geworden. Alsof dat nog niet bijzonder genoeg is, is het ook nog eens een culturele ambassade. Copernikkel is een Ambassade van het ‘Paleis voor Volksvlijt’ geworden.


Foto: Janneke onthult 'abracadabra' de plaquette voor de nieuwe Ambassade. Buurtbewoners en vrijwilligers van Copernikkel delen in de vreugde. 

 

Paleis voor Volksvlijt
Het Paleis voor Volksvlijt maakt voorstellingen door, voor en over Bosschenaren. Om die te bereiken zoeken ze ambassadeurs: betrokken stadsbewoners die hun boodschap mee uit willen dragen. De Bossche stichting produceerde bijvoorbeeld de voorstelling ‘WIJ’, ode aan een Bossche volkswijk die woensdag 26 juni bij de Verkade Fabriek in première gaat. 'WIJ' vertelt over de trots en zelfredzaamheid van een herkenbare Bossche buurt.

 

Vijftig ambassades en ambassadeurs
De ambassadeurs van Copernikkel bevinden zich in goed gezelschap: o.a. kapper Huib Burmanje, woningcorporatie Brabant Wonen, Artiestenbureau Jan Vis, Radio Mexico, Arianne de Jong (verslaggeefster Omroep Brabant), Wijkcentrum De Slinger en de Verkadefabriek delen de bijzondere status. Doel is vijftig ambassades open te hebben in 2023, met evenveel ambassadeurs.

 

Laagdrempelig van hoge kwaliteit
Paleis voor Volksvlijt is eigenlijk meer een virtueel Stadstheater. Ze nodigt lokale (podium-)kunstenmakers uit om zich door de cultuur van de stad, de streek en de provincie te laten inspireren. Met die inspiratie wordt dan een laagdrempelig maar kwalitatief hoogwaardig theaterproject gemaakt en opgevoerd.

 

Theateroute voor de wijk
Copernikkel heeft na de twee theaterroutes door de wijk (Held van Boschveld in 2017 en Familie Boschveld in 2018) laten zien dat we weten wat lokaal theater inhoudt: met makers en spelers uit de buurt samen een leuk en toegankelijke theatervoorstelling op poten te zetten. Met zoveel ervaringsdeskundigheid zijn we een goede promotor van lokaal theater. Dat vond men van het Paleis voor Volksvlijt blijkbaar ook.

 

Plaquette
En zo werd Copernikkel gevraagd om een Ambassade voor het Paleis van Volksvlijt te worden. Daarom werd maandag onder grote belangstelling een Ambassade-plaquette onthuld door onze theatermaker Janneke Franke. De plaquette zal bij de voordeur worden opgehangen zodat iedereen kan zien dat Copernikkel en Boschveld lokaal theater een warm hart toedragen.

 

 Copernikkel

Teksten: Wim van Deurzen
Fotografie: Olaf Smit
Huisstijl: Amelieke van de Lavoir
Webdesign: Joanda van Geffen

Contact opnemen

Copernikkel
Copernicuslaan 308
5223 ER ’s-Hertogenbosch

 06 25 21 53 40
 info@copernikkel.nl