Artikel uit het Brabants Dagblad

  • Woensdag 2 oktober 2019

Eerste lustrum - 'Gelukkiger door Copernikkel'


Uit het Brabants Dagblad van woensdag 2 oktober 2019

 

Tekst: Peter de Bruijn
Foto: Roel van der Aa 

 

„Mensen zijn gelukkiger door Copernikkel", weet Selma Kromhout. Lachen, zingen en huilen bij de Bossche coöperatie voor en door wijkbewoners.


Het 'Copernikkel-lied klinkt door de werkwinkel in winkelcentrum Boschveld. Kom met ons spelen, ervaring delen. Dan zal je zelf zien dat ieder mens hier groeit, zingt Janneke Franke op haar telefoon. Zo'n vijftien mensen neuriën of zingen het refrein zachtjes mee. ,,We oefenen voor ons eerste lustrumfeest met de Boschveldband en het Copernikkelkoor", zegt Franke van de afdeling Theater en Muziek. ,,Vrijdag zingen we het allemaal uit volle borst tijdens ons feest."

Luule en Faisa achter de naaimachines, Leidi haalt stof tevoorschijn. Copernikkel bestaat al 5 jaar en is een succes.
Foto: Roel van der Aa


Koken, klussen, fietsen, zingen, leren, repareren, naaien, tuinieren, groeien, bloeien, samen spelen en ervaringen delen. De werkwoorden in het lied vertellen in een notendop waar het bij vijf jaar Copernikkel in de wijken Boschveld en Deuteren om draaide. ,,Als ik het lied hoor, komen de tranen", geeft een medewerker aan. ,,De tekst verhaalt treffend hoe het hier is."


Boschveld, achter het station, is een bijzondere wijk met veel kleurrijke bewoners. Er huizen ongeveer 3200 mensen; met zo'n zestig nationaliteiten in ongeveer 1500 woningen. ,,Copernikkel is een coöperatie met negen wijkinitiatieven onder één paraplu”, legt 'meedoener' Wieke Wijnen uit. ,,Het is ooit begonnen bij de fietswerkplaats. Het idee is en was om betaalde diensten te verrichten zodat de wijkbewoners uit hun uitkering komen. Denk aan de klussendienst of de NaaiMeetUp waar bewoners kleding maken of repareren en naailes wordt gegeven. Sommige wijkbewoners krijgen meer perspectief op werk." Selma Kromhout van de NaaiMeetUp: Je kan succes in geld of werk uitdrukken. Je kan het ook in 'geluk' doen. Als je elkaar verbindt, ben je niet alleen en sta je samen sterk. Ik word gelukkig als ik bij de NaaiMeetUp mensen uit de hele wereld zie praten en elkaar zie helpen."


Vrijwilliger Hamdija Habibovic van de klussendienst put uit ervaring: ,,We maken een oude vrouw gelukkig door simpelweg een lampje of gordijntje voor haar op te hangen. Als het binnen een half uurtje lukt, is het klusje in Boschveld en Deuteren gratis. Ik word blij als ik mensen in onze samenleving kan en mag helpen."


Dat is de basis bij Copernikkel. Er wordt gelachen, gezongen, maar ook gehuild. Gastvrouw Najma uit Somalië moest ons land uit. ,,Veel stress, spanning en geen geld", vertelt ze. Ik heb vier kinderen. Ze zijn hier geboren. Copernikkel heeft mij geholpen. Het voelt als familie. Nu mag ik gelukkig blijven."


Vrijdag is er vanaf 17.00 uur een open huis. Om 15.30 uur is de presentatie van de bewonersinitiatieven.Copernikkel

Teksten: Wim van Deurzen
Fotografie: Olaf Smit
Huisstijl: Amelieke van de Lavoir
Webdesign: Joanda van Geffen

Contact opnemen

Copernikkel
Copernicuslaan 308
5223 ER ’s-Hertogenbosch

 06 25 21 53 40
 info@copernikkel.nl