ReparatieStraat krijgt kapotte spullen weer aan de praat

  • Maandag 23 april 2018

ReparatieStraat Boschveld krijgt kapotte spullen weer aan de praat

‘Weggooien kun je altijd nog doen’

 

De ReparatieStraat in Boschveld is al weer zo’n acht jaar bezig. Eerst in een ruimte naast Grasso, sinds enkele jaren in Copernikkel aan de Copernicuslaan in het winkelcentrum van Boschveld. Elke tweede zaterdag van de maand van 12.00 tot 15.00 uur komen bewoners met hun kapotte spullen hier naartoe om ze samen met iemand van de ReparatieStraat op te knappen. "Altijd samen," legt Willem van Engelen uit. "Dan snijdt het mes aan twee kanten: wat kapot is doet het weer en je steekt er nog wat van op ook."

 

Huishoudelijk elektrische apparaten hopen op een tweede leven bij de ReparatieStraat in Boschveld
Huishoudelijk elektrische apparaten hopen op een tweede leven bij de ReparatieStraat in Boschveld (fotograaf: Olaf Smit) ©2018

Meer informatie over de ReparatieStraatNet als Willem van Engelen is Rien Mertens iemand van het eerste uur. " Samen met Leidi Haaijer, Mike van Dartel, Kai Herwijn, Jonneke Hermans, Ahmad Motlagh en Claudia van Laarhoven zijn wij maandelijks in touw om kapotte spullen heel te krijgen. In de meeste gevallen lukt dat ook. Het is dus altijd zinnig om naar de ReparatieStraat te komen om samen met ons te proberen wat kapot is weer te maken. Weggooien kun je altijd nog doen. "

Voor je portemonnee
Willem: "We maken alles wat draagbaar is. Koffiezetapparaten, waterkokers, strijkijzers, stofzuigers, naaimachines, krultangen en mixers bijvoorbeeld. Net als fietsen, kleding en computers. Eigenlijk alles wat bewoners bij Copernikkel weten te krijgen. Dat is fijn voor je portemonnee en niet minder voor het milieu. De ReparatieStraat is duurzaam en groen. We recyclen zoveel als we kunnen. Sommige apparaten zijn door fabrikanten zo in elkaar gezet dat je die niet zomaar meer open krijgt en daardoor gedwongen bent een nieuw exemplaar te kopen. We hebben daar speciaal gereedschap voor en vaak krijgen we het dan toch voor elkaar."


En nog gezellig ook
"Het is altijd gezellig bij de ReparatieStraat," legt Rien uit. " Het is een komen en gaan van mensen en er is van alles te doen. De koffie en thee staan klaar, volwassenen buurten en kinderen doen spelletjes. Vaak maakt de BoschveldWereldkeuken lekkere hapjes en zorgt de Boschveldband voor de muzikale omlijsting. Iemand verkoopt en ruilt zaden en eetbare bloemen. Je ontmoet andere bewoners, je maakt een praatje, je steekt er wat van op en het is nog eens gezellig ook. Hoogstwaarschijnlijk gaat wat kapot was weer heel mee naar huis. Wat wil je meer? "


Weer aan de praat
De Klussendienst is ook van de partij. Als het ReparatieStraat is, doet zij kleine klusjes tot een half uur bij bewoners thuis. Gratis ook nog. Ook mensen van de Ruilkring zijn vaak aanwezig en Maakplaats073 laat regelmatig zijn technische kunstjes zien. "We werken ook met andere reparatiecafés in Den Bosch en Vught samen," vertelt Willem. " Als wij iets niet kunnen maken, is dat ergens anders misschien wel mogelijk. Bijvoorbeeld in Vught zit iemand die alles weet van Senseo-koffiezetters. Wij hebben weer andere specialiteiten in huis. Rien weet veel over elektronica, Mike over computers, Leidi over kleding en ik over fietsen en stofzuigers. En belangrijk: we hebben er zelf ook erg veel plezier in. "


Op zoek naar helpende handige handen
"We zijn op zoek naar andere “handige handen” die met ons en samen met bewoners kapotte apparaten, kleding, computers, fietsen en andere dingen willen repareren of gastvrouw en gastheer willen zijn," zegt Rien. " Met meer mensen kunnen we meer doen. Onderling is de sfeer altijd goed en je krijgt er veel waardering voor terug. Kom anders een keertje kijken of spreek iets met ons af. De eerstvolgende keren van de Reparatiestraat zijn op zaterdag 12 mei en 9 juni. "


Meer weten of meedoen?
Bel 06 - 25 21 53 40 of mail naar Copernikkel, óf loop even binnen aan de Copernicuslaan 308 in het winkelcentrum van Boschveld.Copernikkel

Teksten: Wim van Deurzen
Fotografie: Olaf Smit
Huisstijl: Amelieke van de Lavoir
Webdesign: Joanda van Geffen

Contact opnemen

Copernikkel
Copernicuslaan 308
5223 ER ’s-Hertogenbosch

 06 25 21 53 40
 info@copernikkel.nl