NaaiMeet-up Boschveld pakt steeds meer betaalde klussen aan

  • Dinsdag 16 januari 2018

NaaiMeet-up pakt steeds meer betaalde klussen aan

‘Ik zou het voor geen goud willen missen’

 

Najia is het daar roerend mee eens. "Mijn man is ziek, ligt op bed en heeft verzorging nodig. Alleen op vrijdagochtend kan ik er even lekker tussenuit. Dan komt mijn dochter oppassen. Bij de NaaiMeet-up kom ik weer op adem. Een lichtpuntje in de week. Ik zou het voor geen goud willen missen."

 NaaiMeet-up Boschveld pakt steeds meer betaalde klussen aan

Meer weten over de NaaiMeetUp?


Mooi toch
"Sommigen kunnen veel en anderen beginnen pas," vervolgt Najia. "Neem Abdyl, de enige man op vrijdagochtend. Een paar weken geleden kwam hij aanlopen en had hij bij wijze van spreken nog nooit een naaimachine gezien. Nu zit hij zijn broeken te repareren. Mooi toch. We helpen elkaar en we leren van elkaar. Dat is het bijzondere van de NaaiMeet-up."


Met oog voor
Ook Selma Kromhout komt graag op de vrijdagochtend. "Gewoon omdat het zo ontzettend leuk is. Het is een warm kippenhok, zeg maar. We doen het hier anders. Als je ziet waar Nederlandse winkels en kledingmerken voor een schijntje hun kleding vandaan halen en hier duur verkopen. Dat arbeiders voor een hongerloontje fantastische kleding maken en als ze pech hebben onder de puinhopen van zo’n bouwvalling gebouw terechtkomen, zoals laatst in Bangladesh. Daarom maken we hier van oude dingen prachtige nieuwe kleding en allerlei andere spullen. Met oog voor mens en milieu."


Schappelijke prijzen
"De NaaiMeet-up bestaat al weer zo’n vijf jaar," vertelt initiatiefnemer en kartrekker Leidi Haaijer. "We zitten sinds kort in het tweede pand van Copernikkel. Een rustige en fijne plek waar we ook de mogelijkheid hebben om meer te gaan doen. We gaan ons naast de vrijdagochtend ook meer bezighouden met opdrachten. Dat doen we op dinsdagmiddag. Klussen van instellingen en van mensen uit de wijk en de rest van de stad. Voor schappelijke prijzen. Om een broek om te zomen, een rits in te zetten, naadjes vast te zetten, een scheur te repareren, gordijnen op maat maken. Alles waar je thuis tegen op ziet en die de NaaiMeet-up makkelijk kan maken."


Meer dan waard
Pas geleden danste Dans- en Balletstudio Dorry Langenberg in onder meer kleding van de NaaiMeet-up de voorstelling Kersttonen in de Verkadefabriek. Faisa Alim en stagiaire Rowan ("Jammer dat mijn tien weken stage bijna om zijn") Grefkes waren daarbij. Faisa: "Het is erg leuk om die dansers te zien in kleding die wij hebben gemaakt. Dat maakt je trots, We zijn ruim tweeënhalve dag met de kleding bezig geweest. Als je daar zo zit, is het elke minuut meer dan waard geweest. We hebben ook kleding gemaakt voor de voorstelling Familie Boschveld die 18 en 19 januari in de wijk te zien is. En we hebben nog twee klussen voor de boeg. Laat al die andere opdrachten maar komen."Copernikkel

Teksten: Wim van Deurzen
Fotografie: Olaf Smit
Huisstijl: Amelieke van de Lavoir
Webdesign: Joanda van Geffen

Contact opnemen

Copernikkel
Copernicuslaan 308
5223 ER ’s-Hertogenbosch

 06 25 21 53 40
 info@copernikkel.nl