Lonneke Kerkhoven geeft kartrekkers Boschveld kleur

  • Woensdag 20 juni 2018

Lonneke Kerkhoven geeft kartrekkers Boschveld kleur

‘Kunst aan de muur in Copernikkel’

 

Foto: Olaf Smit 
Tekst: Wim van Deurzen

 

Peggy Knobel van Copernikkel was op zoek naar een nieuwe kunstenaar voor "aan de muur". Zo kwam ze bij Lonneke Kerkhoven terecht die een atelier heeft aan de rand van Boschveld. "Ik vond het meteen een leuk idee," vertelt de tekenares. "Copernikkel is een fantastische plek waar van alles gebeurt. Daar wil ik ook graag een steentje aan bijdragen. Dat doe ik door bewoners en vrijwilligers met mijn tekeningen in het zonnetje te zetten. Als een soort eerbetoon aan al die actieve mensen die Boschveld op sleeptouw nemen. Ik maak portretten van kartrekkers die normaal veelal achter de schermen bezig zijn en nu door mijn tekeningen een keertje op de voorgrond staan."

 

Lonneke Kerkhoven exposeert in CopernikkelFoto: Peggy Knobel van Copernikkel (links) en kunstenares Lonneke Kerkhoven bij de eerste vier portretten. Op de achtergrond een schilderij van Ben Acket.

 

Vier portretten, getekend met pastelkrijt, hangen inmiddels in Copernikkel. Hamdija Habibovic, Leidi Haaijer, Ahmad Motlagh en Faisa Alim zijn de gelukkigen. "Ik ben nu bezig met de volgende vier. Dat zijn Mike van Dartel, Hataw Mahmood, Abdyl Duraku en Shivana Eduards. We denken ook nog aan een aparte tekening van de kortgeleden overleden Kees Heemskerk die veel voor Boschveld heeft betekend. Of er daarna nog meer portretten komen, laat ik voorlopig even in het midden."

 

Op voorgrond

"Peggy vraagt wie van de bewoners en vrijwilligers mee wil doen en maakt een foto. Daarna ga ik tekenen. Normaal maak ik groot werk van 2,5 bij 2 meter. Dat zou in Copernikkel niet eens passen. Daarom hebben deze tekeningen een handzame maat. Ook aardig is dat de modellen bijna allemaal een andere nationaliteit hebben en dat de reeks portretten recht doen aan Boschveld waar zo’n zestig nationaliteiten wonen. Het gaat om mensen die vrijwel nooit op de voorgrond staan en dat wel verdienen. Ik laat hun trots zien. Deze aanpak is meteen een goede manier om kunst bij de wijk te betrekken en andersom. Dat kunst iets te maken heeft met wat er in Boschveld en de wereld gebeurt."

 

Te trappelen

"We hebben inmiddels zo’n zes kunstenaars aan de muur gehad," legt Peggy uit. "Schilderijen, tekeningen en foto’s. Ben van der Kallen was de laatste. Zijn plek is inmiddels ingenomen door Ben Acket die kleurrijke, soms woeste, dan weer mystieke schilderijen maakt en al eens eerder zijn werk in Copernikkel toonde. Iedere kunstenaar krijgt een flinke tijd om te exposeren. Hoelang dat is, heeft ook te maken of er een opvolger staat te trappelen. Iedere (amateur) kunstenaar kan bij ons terecht. Een telefoontje of mailtje volstaat."

 

Meer weten?

Kom eens kijken naar de Kunst aan de Muur van Lonneke Kerkhoven en Ben Acket. Copernikkel is van maandag t/m vrijdag open tussen 10.00 en 16.00 uur. Meer weten of geïnteresseerd om ook eens in Copernikkel te exposeren, bel (06 25 21 53 40) of mail (info@copernikkel.nl).

 

 Copernikkel

Teksten: Wim van Deurzen
Fotografie: Olaf Smit
Huisstijl: Amelieke van de Lavoir
Webdesign: Joanda van Geffen

Contact opnemen

Copernikkel
Copernicuslaan 308
5223 ER ’s-Hertogenbosch

 06 25 21 53 40
 info@copernikkel.nl