Gastvrouwen wijzen bezoekers Copernikkel de weg

  • Woensdag 28 februari 2018

Gastvrouwen wijzen bezoekers Copernikkel de weg

‘Wij zijn de VVV van Boschveld’

 

"De gastvrouwen van Copernikkel komen uit heel de wereld," vertelt Hataw Mahmood. "Bijvoorbeeld uit Syrië, Marokko, Eritrea, Somalië en Nederland. Ik ben een Koerdische uit Noord-Irak. We zijn een bont gezelschap en meteen een goede afspiegeling van Boschveld waar zo’n zestig nationaliteiten wonen. Ik ben nu zo’n jaar gastvrouw en dat bevalt me erg goed. Je bent het eerste contact voor iemand die bij Copernikkel binnen komt lopen. Je wijst de weg, geeft informatie, stelt mensen op hun gemak. Het is belangrijk als mensen die voor het eerst in Copernikkel zijn een warm welkom krijgen."

 

Gastvrouwen van Copernikkel
Foto: Gastvrouwen in overleg. ‘Altijd gezellig.’ (fotograaf: Olaf Smit) ©2018

 

Elke dag, de hele week
Copernikkel bestaat nu een kleine vier jaar en sindsdien zijn gastvrouwen actief. "In het begin waren we nog beperkt open met Babs en Marleen als eerste gastvrouwen," zegt Jeannette van Lier, zelf gastvrouw van het eerste uur en nu administratief medewerker van Copernikkel. "Na een aarzelend begin zijn we de hele week opengegaan. Vijf dagen van 10.00 uur tot 16.00 uur. De groep gastvrouwen is nu veel groter. Met Halima, Selma, Batul, Marieke, Hidat, Peggy, Hataw, Joanda en Sofiyo zijn we met negenen. De vrijdagmiddag is soms nog wel een probleem, maar verder hebben we de week goed vol."


Over van alles
Gastvrouwen hebben van alles te doen in Copernikkel. Marieke Ermatinger: "Allereerst zijn we er om gasten te ontvangen en hun vragen zo goed mogelijk te beantwoorden. Als wij het antwoord schuldig blijven, weten we de weg naar anderen goed te vinden. We geven informatie, maken een praatje, leggen afspraken vast en schenken koffie en thee. En we houden de boel netjes. De vragen die we krijgen gaan over van alles. Een ingewikkelde brief bijvoorbeeld, wat iemand moet doen om actief te worden, over één van de buurtactiviteiten, iemand die een klus wil laten doen door de klussendienst of hapjes bestelt bij de BoschveldWereldkeuken. Een telefoonnummer of een adres. Noem maar op. Eigenlijk zijn wij de VVV van Boschveld."


Aan de muur
"Dat niet alleen," vult Joanda van Geffen aan. "We houden de etalage bij en ruilen boeken in ons buurtbibliotheekje. Peggy Knobel doet de kunst aan de muur, zoals laatst van Ben van der Kallen en binnenkort van Lonneke Kerkhoven. Anderen hebben tassen hangen of fraaie ansichtkaarten liggen die we verkopen. Zo om de maand komen we bij elkaar om bij te praten en elkaar te zien. Dat is altijd gezellig. Iedereen kan meedoen, ook als je nog niet zo goed Nederlands praat. Als dat zo is, ben je gastvrouw samen met iemand die het Nederlands goed beheerst."

 

Bevalt beter
Sofiyo Mottadiin is zo’n twee jaar gastvrouw in Copernikkel. "Met veel plezier. Het is leuk om te doen en fijn om anderen te helpen. Je steekt er wat van op en je leert andere mensen kennen. We kunnen als gastvrouwen goed met elkaar opschieten. Voordat ik hier begon, pakte ik via Weener XL snoepjes in. Dat deed ik om werkervaring op te doen. Ik stond de hele dag aan de lopende band en dat kon ik eigenlijk niet met mijn rug. Gelukkig kreeg ik toestemming om aan de slag te gaan bij Copernikkel en de fietswerkplaats. Zo krijg ik het Nederlands beter onder de knie en leer ik elke dag dingen bij. Dat bevalt me beter, veel beter. Ik heb het hier heel erg naar mijn zin."


Meer weten of meedoen?
Copernikkel is regelmatig op zoek naar gastvrouwen en gastheren die mee willen helpen. Bel Copernikkel 06 -25 21 53 40 of mail naar Copernikkel, óf loop even binnen aan de Copernicuslaan 308 in het winkelcentrum van Boschveld.Copernikkel

Teksten: Wim van Deurzen
Fotografie: Olaf Smit
Huisstijl: Amelieke van de Lavoir
Webdesign: Joanda van Geffen

Contact opnemen

Copernikkel
Copernicuslaan 308
5223 ER ’s-Hertogenbosch

 06 25 21 53 40
 info@copernikkel.nl