Boschveld is een bijzondere wijk, Copernikkel maakt er al jaren werk van

  • Maandag 13 augustus 2018

Boschveld is een bijzondere wijk

‘Copernikkel maakt er al jaren werk van’

 

Tekst: Wim van Deurzen
Foto: Olaf Smit

 

Midden in het winkelcentrum van Boschveld huist al jaren werkwinkel Copernikkel. Sinds enige tijd in twee winkels zelfs. Daar zijn allerlei wijkinitiatieven en buurtgroepen onder dak. Als onder een paraplu. Copernikkel is een broedplaats van ideeën, plannen en wensen. Een middelpunt in de wijk waar dromen werkelijkheid worden en bewoners de handen ineen slaan. Waar allerlei lijntjes bij elkaar komen en mensen voor elkaar zorgen. Samenredzaam heet dat hier.

 


De 'huiskamer' van Copernikkel aan de Copernicuslaan waar buurtbewoners actief zijn. (Foto: Olaf Smit)

 

Boschveld is een bijzondere wijk met bijzondere bewoners. Achter het station en langs het spoor wonen en leven ruim 3000 mensen in zo’n 1500 woningen. Boschveld is een kleurrijke wijk met meer dan veertig procent bewoners van buitenlandse komaf. Er wonen zestig nationaliteiten. Is zo’n mix van bewoners elders weleens een bron van spanningen, in Boschveld is daar eigenlijk weinig tot niets van te merken. Bewoners wonen als goede buren samen, zijn actief en hebben duidelijk iets over voor hun wijk. Dat zie je terug aan de vele activiteiten en initiatieven die Boschveld rijk is.

 

Sprekende voorbeelden
Bij Copernikkel loop je makkelijk binnen, drempels zijn er niet. Gastvrouwen heten je welkom en stellen je op je gemak. Geen enkele vraag is hen vreemd. De koffie en thee staan klaar.

Copernikkel heeft allerlei buurtinitiatieven in huis. BoschveldWereldkeuken, Klussendienst, Boschveldtuin, ReparatieStraat, NaaiMeet-up, FietsWerkplaats, Buurtman / Buurtvrouw, Taallessen en De Vrije PC zijn daar sprekende voorbeelden van. Net als de theatermakers, de Boschveldband en het Copernikkelkoor. Sommigen bestaan kort, anderen al meer dan tien jaar. Het zijn initiatieven waarbij bewoners elkaar sterker maken en van elkaar leren. De één betekent wat voor de ander. En andersom.


Springplank naar werk
Waar dat mogelijk is, gaat het bij de verschillende bewonersactiviteiten ook om geld verdienen. Het zou mooi zijn als bewoners van Boschveld met hun activiteit een inkomen of een gedeelte daarvan bij elkaar kunnen werken. Of wie weet is hun activiteit een springplank naar een betaalde baan. Vooral de BoschveldWereldkeuken en de Klussendienst lenen zich hiervoor.


De juiste toon zetten
Copernikkel is de plek waar kunstenaars hun kunstwerken laten zien. De schilderijen van Ben Acket en de portretten van Boschveldse kartrekkers door Lonneke Kerkhoven zijn daar op dit moment kleurrijke voorbeelden van. Ook andere kunstprojecten, zoals de bejubelde en goedbezochte voorstellingen 'Held van Boschveld' en 'Familie Boschveld' zijn er onder dak. Theatermakers, dansers, zangers, muzikanten en mensen achter de schermen - veelal bewoners van Boschveld - zetten daarbij de toon.


Iedereen telt mee
Zoals alle bewonersinitiatieven die bij Copernikkel een thuis vinden, heeft de werkwinkel een aanpak die past bij de wijk: de Boschveld-manier. Die gaat uit van gelijkwaardigheid, vertrouwen en respect. Zelf aanpakken en zelf verantwoordelijkheid nemen. Niet alleen meedoen, maar samen de 'tent' draaien. Zo’n aanpak heeft draagkracht en toekomst, omdat die het fundament van bewoners zelf is. Elkaar ontmoeten en leren kennen is de rode draad. Jij bent er voor een ander en de ander is er voor jou. Boschveld groeit en bloeit op een geleidelijke en natuurlijke manier. Met oog voor ieders talent, stap voor stap en in eigen tempo.

 

 Copernikkel

Teksten: Wim van Deurzen
Fotografie: Olaf Smit
Huisstijl: Amelieke van de Lavoir
Webdesign: Joanda van Geffen

Contact opnemen

Copernikkel
Copernicuslaan 308
5223 ER ’s-Hertogenbosch

 06 25 21 53 40
 info@copernikkel.nl