Taallessen Copernikkel voor nieuwkomers en kinderen

  • Vrijdag 24 maart 2017

'Aandacht geven die ze verdienen'

Boukje de Ruijter geeft al weer zo'n drie jaar taalles aan kinderen in Boschveld. Op dit moment aan zes jongens en meisjes. "Altijd één op één, want zo kun je ze de aandacht geven die ze verdienen. De les duurt een half uur. Niet langer want de spanningsboog is na een hele dag school niet zo groot meer. Dinsdagmiddag heb ik vier kinderen en vrijdagmiddag twee. Het hele jaar door, behalve in de vakanties."

Taallessen van Boukje en TanjaFoto: Baukje en Tanja van de Taalles bij Copernikkel 

 

"Het is prachtig om te zien als kinderen die wat extra hulp nodig hebben bij het leren van de Nederlandse taal vooruit gaan, hogere cijfers halen en meer in hun mars hebben. Daar doe je het ook voor. En dat geeft veel voldoening. Sommige kinderen heb ik al een hele tijd. Zij worden ook een beetje jouw kinderen. Het is erg leuk om te doen. Je helpt een ander en dat geeft een goed gevoel."

 

Nieuwkomers

Tanja Embrechts geeft taallessen aan nieuwkomers in de wijk. "Sinds een half jaar doe ik dat. Met erg veel plezier. Ik heb twee groepen: ’s morgens zes, zeven vluchtelingen die in hun thuisland al een aardige opleiding achter de rug hebben en enkel Nederlands willen leren. De middaggroep heeft drie, vier deelnemers die wat meer ondersteuning nodig hebben. In die groep kan ik er nog wel een paar nieuwkomers bij hebben."

 

Bossche bol

"De Taalles is een soort ervaringsleren. De taal leren via alledaagse dingen. Naar de dokter, in de winkel en hoe reis je met de trein bijvoorbeeld. We hebben appelflappen gebakken en de groep is mee gaan kijken bij het stemmen voor de Tweede Kamer. Ook zijn we een Bossche bol wezen eten, over integratie in ’s-Hertogenbosch gesproken. Enkele deelnemers kookten een lekkere maaltijd waarbij de rest van de groep en ik mochten aanschuiven. Erg gezellig."

 

Ongedwongen

Boukje: "Bij de taalles aan kinderen gaat het er wat schoolser aan toe, maar de kleinschalige aanpak staat voorop. Elk kind krijgt de volle aandacht en dat werkt goed, merk ik. De kinderen vinden het leuk om te komen. Het gaat om vertrouwen, in een ongedwongen sfeer. Ook bij de taallessen van Tanja gaat het om kleine groepen, omdat je zo het best leert en je een stevige onderlinge band opbouwt."

 

Grote vraag

"De vraag naar taallessen is veel groter dan wij kunnen bieden," legt Tanja uit. "Dat is erg jammer. Daarom zijn we op zoek naar anderen die ons daarbij willen helpen. Bewoners van Boschveld of daarbuiten die enkele uren per week de handen uit de mouwen willen steken om taallessen te geven of op een andere manier mee te werken. Door mee te gaan bij uitstapjes van de nieuwkomers bijvoorbeeld. Geef je op en doe mee, zou ik zeggen."

 

Meedoen of meehelpen?

Bel Tanja Embrechts (06 51 95 39 19) voor taalles aan nieuwkomers en Boukje de Ruijter (06 30 88 28 48) voor taalles aan kinderen. Of bel / mail Copernikkel (06 25 21 53 40 / info@copernikkel.nl).

 

 

 Copernikkel

Teksten: Wim van Deurzen
Fotografie: Olaf Smit
Huisstijl: Amelieke van de Lavoir
Webdesign: Joanda van Geffen

Contact opnemen

Copernikkel
Copernicuslaan 308
5223 ER ’s-Hertogenbosch

 06 25 21 53 40
 info@copernikkel.nl