Meer dan vijfhonderd vluchtelingen leren fietsen in Boschveld

  • Zondag 19 november 2017

"Mijn wereld is meteen een stuk groter geworden"

 

"In Syrië had ik nog nooit gefietst," vertelt Renna, één van de ruim vijfhonderd vluchtelingen die de afgelopen twee jaar in Boschveld hun fietsdiploma hebben gehaald. "Dat heb ik hier bij de fietswerkplaats aan de Kelvinstraat geleerd, net als mijn vijf kinderen. Ik ga nu overal op de fiets naartoe. Mijn wereld is meteen een stuk groter geworden. Fietsen is een goede manier om te integreren."

 

Fietsles aan al 500 vluchtelingenSakina Lyarnazi stond zo’n acht jaar geleden mee aan de wieg van de fietswerkplaats en geeft nieuwkomers fietsles. "Het gaat niet alleen om het leren fietsen, maar ook om de verkeersregels onder de knie te krijgen. Dat doen we met theorie, maar vooral in de praktijk. Dan staan we bijvoorbeeld stil bij een kruising en leg ik uit wat je het best kunt doen."

 

Mijn angst kwijt

Farah heeft wéér fietsen geleerd. "Na mijn vlucht uit Syrië en net vijf maanden in Nederland heb ik een flink ongeluk meegemaakt. Mijn man, kinderen en ik leerden onszelf fietsen, maar snapten eigenlijk niet veel van de Nederlandse verkeersregels. Ik reed toen een keer op een rotonde tegen het verkeer in en botste op een auto. Met een breuk in mijn ruggenwervel lag ik vijf dagen in het ziekenhuis en daarna thuis drie maanden plat. Ik durfde niet meer te fietsen. Ik hoorde via via van de fietswerkplaats en daar kreeg ik fietsles van Sakina die mij over mijn angst heen heeft geholpen. Vorige week ben ik geslaagd. Het fietsen gaat heel goed, ik fiets naar mijn werk, haal de kinderen op en ga vaker ergens naartoe. In de tijd dat ik alles te voet deed, kwam ik tijd te kort."

 

Net zo lang door

Ton Joore, die de fietswerkplaats ooit begon, en Sakina Lyarnazi geven al zo’n vijf jaar fietsles. De laatste jaren zijn daar Jeannette van Lier en Faisa Alim bijgekomen. "Met vieren hebben we in al die jaren zo’n zevenhonderdvijftig mannen, vrouwen, kinderen en jongeren fietsen geleerd en verkeersregels bijgebracht," legt Sakina uit. "Vluchtelingen en andere bewoners uit Boschveld en de directe omgeving. Daar zijn we trots op. De ene deelnemer leert sneller dan de andere. We gaan net zo lang door tot iemand slaagt. We hebben pas één keer meegemaakt dat iemand het niet haalde omdat elk talent voor fietsen ontbrak."

 

Een fiets klaar

"De fietswerkplaats is ook een plek om fietsen te leren repareren," verduidelijkt Ton. "In al die jaren zijn er duizenden fietsen opgeknapt. Daar hebben Ahmad Naim Motlagh en Willem van Engelen als fietsenmakers een belangrijk steentje aan bijgedragen. Zij verhelpen samen met de fietseigenaren de mankementen aan de fiets. Voor de fietsles hebben we voor iedereen een standaardpakket. Een aantal weken of langer fietsen en verkeersregels leren. Daarna kijken we of iemand zover is om examen te doen. Dan volgt het fietsdiploma en twee weken later staat een fiets klaar."

 

Als kartrekker

"En weet je wat zo mooi is aan de fietsles aan de Kelvinstraat," zegt Sakina tot slot. "Het is vaak het begin van meedoen aan allerlei andere activiteiten. Bijvoorbeeld Farah en Renna zijn al bij de NaaiMeetup wezen kijken. Ook zie je mannen en vrouwen die hier fietsen hebben geleerd later terug als vrijwilliger bij bestaande of als kartrekker bij nieuwe initiatieven. Zo doen wij dat hier in Boschveld. Stap voor stap, zonder onnodige drempels en met een groot hart."

 

 

 



Copernikkel

Teksten: Wim van Deurzen
Fotografie: Olaf Smit
Huisstijl: Amelieke van de Lavoir
Webdesign: Joanda van Geffen

Contact opnemen

Copernikkel
Copernicuslaan 308
5223 ER ’s-Hertogenbosch

 06 25 21 53 40
 info@copernikkel.nl