Kunst geeft Boschveld kleur

  • Zaterdag 29 april 2017

Ben van der Kallen exposeert in Copernikkel

Voor kunstenaar en wijkbewoner Ben van der Kallen had het niet zo nodig gehoeven, maar nu hij in Copernikkel "hangt" vindt hij het toch wel leuk. "Het is een beetje langs me heengegaan," vertelt hij, "maar nu het zover is, ben ik wel trots dat mijn schilderijen hier te zien zijn. Fijn dat Boschveld een plek heeft waar dat kan, want kunst geeft de wijk kleur."

 Ben van der Kallen heeft Kunst aan de muur
Foto: Ben van der Kallen en Peggy Knobel voor Ben's schilderijen in Copernikkel (fotograaf: Olaf Smit) ©2017

 

"Mijn negentien schilderijen die nu te zien zijn, heb ik intuïtief geschilderd. Vanuit m'n gevoel, zeg maar. Eerst schilder ik, daarna vertaal ik wat ik heb gedaan en maak het schilderij af. Regelmatig maak ik gebruik van een ronde lege ruimte op de doeken. Een plek waar je je terug kunt trekken uit de jachtige wereld om ons heen. In Copernikkel ligt een lijst met de titels van mijn schilderijen. Maar belangrijker: laat je gewoon verrassen."

 

Met boodschap

Peggy Knobel doet de "kunst" in Copernikkel. "We hebben al verschillende kunstenaars in huis gehad. Ben Acket, Eva de Jong en Fieke Terstegge met hun schilderijen en Peter van de Griendt met zijn foto's bijvoorbeeld. De tassen met een boodschap van Ellen Willink, een handtas gemaakt van theezakjes of een rek met mooie kunstkaarten van verschillende tekenaars zijn er ook te bewonderen. Net als de fraaie tassen van de NaaiMeet-up waarmee de groep onlangs een gemeentelijke prijs won. De BoschveldBand en theatermakers zijn thuis bij Copernikkel. Samen waren zij verantwoordelijk voor het muziek- en theaterspektakel 'Held van Boschveld' waaraan zo'n honderd bewoners en mensen van buitenaf aan meewerkten en een kleine vierhonderd bezoekers op af kwamen."

 

Jammer genoeg

Ben: "Boschveld heeft altijd iets met kunst gehad. Van oudsher is de wijk een gewilde woonplek voor kunstenaars. In alle soorten en maten. Tot voor kort had je hier allerlei kunstinitiatieven als de Kunsthal, PK 14 en de DMT-fabriek. Omdat daar nieuwbouw staat gepland zijn ze jammer genoeg uit Boschveld vertrokken. Gelukkig hebben we Copernikkel nog. Daar moeten we zuinig op zijn."

 

Allerlei werk

"Kunstenaars en amateurkunstenaars zijn welkom in Copernikkel," legt Peggy uit. "Met allerlei werk. Je mag bij ons exposeren. Voor minimaal twee maanden. Hoe lang hangt af van de volgende kunstenaar die staat te trappelen. Misschien dat je net als Ben aarzelt, maar bedenk dat het leuk is om je werk aan anderen te laten zien. En dat anderen je werk graag zien. Bel of mail me."

Meer weten over Kunst in Copernikkel? Bel 06 - 57 64 14 02 of stuur een e-mail.

 


Copernikkel

Teksten: Wim van Deurzen
Fotografie: Olaf Smit
Huisstijl: Amelieke van de Lavoir
Webdesign: Joanda van Geffen

Contact opnemen

Copernikkel
Copernicuslaan 308
5223 ER ’s-Hertogenbosch

 06 25 21 53 40
 info@copernikkel.nl