Klussendienst Boschveld bouwt mee aan woningen Röntgenstraat e.o.

  • Donderdag 8 juni 2017

‘Ik ben laaiend enthousiast’

Abdyl Duraku en Ahmad Naim Motlagh zijn bekende gezichten in Boschveld. Vanuit de Klussendienst zijn zij vaak op karwei in de wijk. Ahmad is daarnaast nog fietsenmaker van de Fietswerkplaats aan de Kelvinstraat. Sinds twee maanden zijn ze "verhuurd" aan aannemersbedrijf Van Wijnen dat in opdracht van woningcorporatie Zayaz 91 woningen opknapt aan de Röntgenstraat en omgeving. "Het gaat hartstikke goed. We hebben nog vier maanden te gaan."

Als sociaal aandeelhouder van Copernikkel, een werkwinkel in het winkelcentrum aan de Copernicuslaan, zet Zayaz zich in om mensen van de Klussendienst aan het werk te helpen bij bouwprojecten in Boschveld. Social Return heet dat. Zayaz heeft daar met aannemers afspraken over gemaakt. Dit bouwproject in de Röntgenstraat en omgeving is de eerste in de rij.

 

Garen bij spinnen

Abdyl en Ahmad aan het werk

 

In Boschveld houdt Kees Heemskerk de vinger aan de pols als het om wonen en (ver)bouwen gaat. "Fijn dat de Klussendienst een rol kan spelen bij bouwprojecten in de wijk. Zo geef je mensen een kans en spint een wijkinitiatief als de Klussendienst daar garen bij. De woningen in de Röntgenstraat e.o. stonden eerder op de slooplijst. We hebben er als bewoners mee voor gezorgd dat woningen nu worden opgeknapt om betaalbare woningen in de wijk te behouden. Er is jammer genoeg wel een mager onderhoudsplan uitgerold. Geen dubbelglas en nieuwe kozijnen bijvoorbeeld. De bewoners hebben gepleit voor meer."

 

Het gaat goed

Abdyl is erg te spreken over de mogelijkheid die Ahmad en hij krijgen van Zayaz en Van Wijnen. "We zijn nu zo’n twee maanden aan de slag. Het loopt fantastisch, het werk bevalt goed en we hebben leuke collega’s." Ahmad beaamt dat. "We doen alle werkzaamheden die bij zo’n onderhoudsproject komen kijken. Dat is afwisselend. Ik werk alleen op vrijdag omdat ik de andere dagen van de week een baan heb bij de Fietswerkplaats. Abdyl is van maandag t/m donderdag op de bouw te vinden." Dat het goed gaat, vindt ook uitvoerder Peter van der Velden: "Het gaat geweldig. Abdyl en Ahmad zijn bekend in de wijk, sociaal en werken hard. Je kunt ze er goed bij hebben. Ik ben laaiend enthousiast. Ik kan het andere bouwbedrijven alleen maar aanraden. Het is voor ons de eerste keer en zeker voor herhaling vatbaar."

 

Horen en zien

"Ik hoop dat anderen ook de kans krijgen om bij dit of andere bouwbedrijven aan de slag te gaan," zegt Ahmad. "Boschveld heeft genoeg vakmensen en talent in huis. Het is altijd een voordeel om mensen uit de wijk erbij te hebben." Abdyl: "De bewoners vertrouwen ons. Dat is makkelijker binnenkomen. We horen en zien veel, dat leidt weer tot klusjes voor de Klussendienst. Zo snijdt het mes aan twee kanten."

 

Niet laten liggen

Kees: "Dit bouwproject is hopelijk de eerste van vele waarin bewoners uit de wijk een plek vinden. Het volgende dat in Boschveld op stapel staat is er eentje van aannemer Van Wanrooij en BrabantWonen. Deze woningcorporatie is ook sociaal aandeelhouder van Copernikkel en steunt al langer bewonersinitiatieven in de wijk. De Fietswerkplaats is daar een goed voorbeeld van. Ik denk niet dat zij zo’n kans laten liggen."

 

Foto: Ahmad Naim Motlagh (links), uitvoerder Peter van der Velden en Abdyl Duraku (rechts) op de bouw van de Röntgenstraat en omgeving. (fotograaf: Olaf Smit) ©2017

 

 Copernikkel

Teksten: Wim van Deurzen
Fotografie: Olaf Smit
Huisstijl: Amelieke van de Lavoir
Webdesign: Joanda van Geffen

Contact opnemen

Copernikkel
Copernicuslaan 308
5223 ER ’s-Hertogenbosch

 06 25 21 53 40
 info@copernikkel.nl