Boschveld zoekt uitvinders

  • Dinsdag 26 september 2017

Copernikkel heeft met Maakplaats073 nieuwe activiteit in huis

 

"Als je altijd al uitvinder hebt willen zijn, zit je bij ons helemaal goed," zegt Jonneke Hermans, één van de vier initiatiefnemers van Maakplaats073, een nieuwe activiteit van Copernikkel in Boschveld. "We willen kinderen en volwassenen van 8 tot 99 in contact brengen met allerlei techniekjes, of een combinatie daarvan. Uitdagen, zeg maar. Een trui met led-verlichting bijvoorbeeld of een bouwwerk van rietjes en ongekookte spaghetti. Of iets met zonnecellen. Je kunt het zo gek niet bedenken. Op woensdag 4 oktober gaan we beginnen. Daarna elke woensdag. Van 15.00 tot 20.00*. Je hoeft zeker geen Willy Wortel te zijn om mee te doen. Goede zin is al genoeg. Bovendien zij wij erbij om je op weg te helpen."

 

Uitvinders aan het werk bij Maakplaats073Maakplaats073 is de zoveelste activiteit die Boschveld rijk is. Het viel Willem van Engelen, Jonneke Hermans, Kai Herwijn en Rien Mertens op dat leerlingen op scholen maar ook anderen zo weinig praktische ervaring hebben als het om techniek gaat. Dat ze het niet in hun vingers hebben. Waarom geen plek in de wijk waar iedereen vanaf acht jaar op een laagdrempelige manier met allerlei vormen van techniek bezig kan zijn? Dat was een paar maanden geleden. Op 4 oktober is de eerste workshop in de dependance van Copernikkel op de hoek van het winkelcentrum.

 

Kan van alles zijn

Willem van Engelen: "Het is een echt Boschveldse activiteit waarin we samen aanpakken. Iedereen werkt aan een eigen werkstuk en helpt de ander waar dat nodig is. Op een plaats waar je iets maakt, zoals onze naam Maakplaats al zegt. Wie weet doe je iets met 3D-printers of maak je broches met een kleine lichtkrant die je naam laat zien. Poppetjes van brooddeeg of knikkerbanen. Het liefst zien we dat deelnemers met eigen ideeën komen. Dat kan van alles zijn. Meedoen is in ieder geval leuk, leerzaam en handig."

 

Allemaal in huis

"In Boschveld helpen bewonersgroepen elkaar. We maken gebruik van wat we allemaal in huis hebben. Zo gaat Maakplaats073 een rol spelen in de wintervoorstelling die Janneke Franke half januari op de planken brengt. Wij verzorgen dan de verlichting. Wie weet wat we voor andere groepen in Boschveld nog kunnen betekenen."

 

Niet per keer

"Kai, Willem, Rien en ik zijn vrijwilliger en allemaal al een tijdje actief in Boschveld," legt Jonneke uit. "We doen hieraan mee omdat we het hartstikke leuk vinden. Per workshop vragen we drie euro. Niet per keer, maar per werkstuk en daar doe je misschien wel weken of nog langer over. Pas bij het volgende werkstuk draag je weer bij aan de onkosten. Van die drie euro kopen we materiaal en gereedschap. En betalen we de koffie, thee en ranja. Iedereen kan op woensdag gewoon een keertje binnenlopen en meedoen. Dat kost natuurlijk niets."

Foto: Maakplaats073 laat op 23 september tijdens het Boschveld buurtfeest zien wat ze in huis heeft. (fotograaf: Olaf Smit) ©2017

 

*Aanvulling: Sinds januari 2018 zijn de dagen en tijden gewijzigd. Maakplaats073 is elke 2e en 4e zaterdag van de maand van 15.00 tot 17.00 uur.

 

 Copernikkel

Teksten: Wim van Deurzen
Fotografie: Olaf Smit
Huisstijl: Amelieke van de Lavoir
Webdesign: Joanda van Geffen

Contact opnemen

Copernikkel
Copernicuslaan 308
5223 ER ’s-Hertogenbosch

 06 25 21 53 40
 info@copernikkel.nl