Bewoners Boschveld spelen de hoofdrol

  • Donderdag 24 augustus 2017

Wintervoorstelling gaat over familie

Boschveld is een eigenzinnige en actieve wijk. Dat zie je "achter het spoor" terug aan verschillende initiatieven die de wijk rijk is. De BoschveldWereldkeuken, de fietswerkplaats, de klussendienst, de Boschveldtuin en nog veel meer zijn daar goede voorbeelden van. Ook theater en muziek krijgen de aandacht die ze verdienen. Na het succes van "Held van Boschveld" vorig jaar brengt theatermaker Janneke Franke eind dit jaar, begin volgend jaar een nieuwe voorstelling op de planken. "Deze voorstelling samen met de BoschveldBand gaat over familie," vertelt ze. "Dichtbij in de wijk of juist veraf voor nieuwkomers die hun land zijn ontvlucht. Over heimwee en verbondenheid. Over verlangen en onmogelijke keuzes. De verhalen van bewoners zijn het startpunt van de voorstelling. Bewoners spelen als muzikant, speler, danser, verteller of achter de schermen de hoofdrol."

 

Nieuwe Theaterroute in de maakDe tweedaagse voorstelling "Held van Boschveld" vorig jaar was een groot succes. Op de voorstelling in september kwamen zo’n vierhonderd bezoekers af. Een honderdtal mensen, veelal bewoners, zorgde voor een fantastisch optreden op verschillende plekken in de wijk. De reacties waren meer dan lovend: "Boschveld is een bijzondere wijk. Dat zie je in elke vezel van deze voorstelling terug."

 

Aansprekende scenes

"We maken de komende voorstelling met z’n allen," legt Janneke uit. " Vanuit coöperatie Copernikkel gaan bewoners, bewonersgroepen, instellingen, muzikanten, dansers en spelers aan de slag. Dat doen we om de verhalen van bewoners een podium te geven. Door mee te doen krijgen de bewoners ook nog eens een stem. Een stem die in theaterland jammer genoeg niet zo vaak is te horen. De voorstelling die we twee keer opvoeren, gaat over familie. Een thema dat speelt in Boschveld en zal zorgen voor aansprekende scenes tijdens de tweedaagse theater- en muziekroute. Hoe zit het nou met dat familiegevoel? Gaan Marokkaanse families anders met elkaar om dan Turkse? Trekken Somalische families meer naar elkaar toe dan Nederlandse? Zijn we juist in Boschveld niet allemaal familie?"

 

Voor heel de familie

De theater- en muziekroute is een echte wintervoorstelling. Met veel lichtjes en afhankelijk van het weer misschien wel met sneeuw. Lekker warm ingepakt gaan de bezoekers van de voorstelling op pad door de wijk. Daar staan ze stil bij verschillende scenes, toneelstukjes en muzikale optredens. Alle scenes hebben met elkaar te maken en leiden uiteindelijk naar een groot feest voor de hele Boschveld-familie.

 

Een Russisch liefdeslied

Janneke: "Ik ben nu bewoners van Boschveld aan het interviewen. Als medebewoner. Ik vraag wat familie voor hen betekent. Wat nou dat familiegevoel is. Of verschillende culturen verschillend over familie denken. De uitkomst van die gesprekken zijn de rode draad voor de voorstelling. In oktober beginnen we met het koortje van bewoners dat een belangrijke rol speelt tijdens de voorstelling. We zingen allerlei liedjes van over heel de wereld. Een Turks slaapliedje, een Nederlandse smartlap, een Russisch liefdeslied of een Somalisch bruiloftslied. Lekker met z’n alle zingen met een voorstelling eind dit jaar, begin volgend jaar in het verschiet."

 

Doe ook mee

Wilt u (anoniem) met Janneke Franke praten over "familie" of haar uw verhaal vertellen? Heeft u zin om mee te spelen in de voorstelling of om juist achter de schermen een handje toe te steken? Misschien is meezingen in het koortje iets voor u of kent u nog liedjes die daarvoor geschikt zijn? Bel (06 41 20 95 97) of mail Janneke.

 

Foto: De voorstelling Held van Boschveld in 2016 was een groot succes. Rechts op de foto in het rood Janneke Franke. ©2017

 

 Copernikkel

Teksten: Wim van Deurzen
Fotografie: Olaf Smit
Huisstijl: Amelieke van de Lavoir
Webdesign: Joanda van Geffen

Contact opnemen

Copernikkel
Copernicuslaan 308
5223 ER ’s-Hertogenbosch

 06 25 21 53 40
 info@copernikkel.nl