Vluchtelingen leren verkeersregels

  • Zaterdag 4 juni 2016

Tweehonderdste cursist klopt aan bij fietswerkplaats in Boschveld

Sinds een half jaar komen vluchtelingen uit de tijdelijke opvang in Rosmalen op woensdag en donderdag naar de fietswerkplaats aan de Kelvinstaat. Dat doen ze om de Nederlandse verkeersregels onder de knie te krijgen. In theorie en praktijk. Al tweehonderd vooral Syrische, maar ook Afghaanse, Iraanse en Eritrese mannen van het 'Autotron' hebben de cursus gevolgd. Met succes. Ze zijn allemaal een fietscertificaat rijker.

 

Vluchtelingen leren verkeersregelsVan half elf tot half twee krijgen twee groepen fietsles. Vier mannen per keer. Acht per dag. Zestien per week. De cursus duurt vier weken. De vluchtelingen komen graag. Zij grijpen elke gelegenheid aan om iets te doen aan de verveling die hen in de opvang parten speelt. Vrijwilligers halen en brengen de cursisten. De mensen van de fietswerkplaats doen de rest.

 

In de buurt

Elke week gaan de mannen onder begeleiding fietsen. Al doende krijgen zij, gestoken in feloranje hesjes, de basisregels van het fietsverkeer mee. Voorrang van rechts, eerst achteromkijken bij afslaan en daarbij je hand uitsteken bijvoorbeeld. De eerste keer in de buurt van de fietswerkplaats, de keren daarop verder weg tot in de binnenstad toe. De meeste mannen kunnen al fietsen, met hun kennis van de verkeersregels is het vaak minder goed gesteld.

 

Meehelpen

Naast het praktische gedeelte en na de thee, komt ook de theorie aan bod. Fietssituaties die ze eerder hebben meegemaakt, worden besproken. Begrippen als voorrang, fietspad en rotonde krijgen uitleg, onderdelen van de fiets, zoals een zadel en een stuur, een naam. Sommige deelnemers komen later terug naar de fietswerkplaats om hun fiets in orde te maken. Weer andere om kinderen op woensdagmiddag mee te helpen.

 

Gewoon door

Het Autotron heeft een fietsuitleen en een mogelijkheid voor kleine reparaties. Mensen van de fietscursus in Boschveld werken daar ook aan mee. De activiteiten gaan door zolang de tijdelijke opvang open is. Dat is tot eind dit jaar. Daarna gaan de vrijwilligers ‘gewoon door’. In Boschveld en op Coudewater waar het AZC gaat komen.

Foto: Het Brabants Dagblad besteedde ook aandacht aan de tweehonderdste cursist. (fotograaf: Olaf Smit) ©2016 Lees het artikel in het Brabants Dagblad

 Copernikkel

Teksten: Wim van Deurzen
Fotografie: Olaf Smit
Huisstijl: Amelieke van de Lavoir
Webdesign: Joanda van Geffen

Contact opnemen

Copernikkel
Copernicuslaan 308
5223 ER ’s-Hertogenbosch

 06 25 21 53 40
 info@copernikkel.nl