Afscheid Charles en Marinda

  • Donderdag 16 november 2023

Afscheid van Charles en Marinda en hun kinderen valt zwaar

Asielaanvraag afgewezen

 

Foto's: Olaf Smit
Tekst: Joanda van Geffen

 

 

Sinds begin 2022 de eerste fietslessen weer werden gegeven op het tijdelijke AZC in Rosmalen zijn de Zuid-Afrikaanse Charles en Marinda Snoer opgenomen in de harten van Copernikkel. Beide woonden zelf als vluchteling in het AZC met hun twee kinderen. Hun persoonlijke verhaal is te lezen in 'De gezichten van Copernikkel' bij het verhaal van Marinda.

 

(Foto: Veel tranen en knuffels bij het afscheid.)


Charles richtte zich steeds meer op het fietsles geven en fietsen repareren terwijl Marinda zich vol enthousiasme  stortte op de coördinatie van de Wereldkeuken.  Maar, in oktober 2023 wordt de asielaanvraag afgewezen. Marinda, Charles en de kinderen hebben hier veel verdriet om. Wij bij Copernikkel ook. Maar manmoedig beginnen ze de voorbereidingen van een terugkeer naar Zuid-Afrika te plannen. Er is weinig tijd want binnen 4 weken na de uitspraak word je geacht in het vliegtuig terug naar je land van herkomst te zitten.

(Foto: Albert en Jochem van het Fietshuis nemen afscheid van Charles en zijn zoon)

 

Gelukkig hadden we nog wel even tijd om met z'n allen uitgebreid stil te staan bij hun afscheid. Er vloeiden veel tranen bij maar er waren minstens zoveel knuffels, kussen, foto's en goede wensen bij. En eten natuurlijk! Behalve collega's van Copernikkel, Het Fietshuis en de BoschveldWereldkeuken waren ook vrienden van ondermeer het AZC in Rosmalen en OJC Rosmalen bij het afscheid.

 

(Foto: Zonder eten (en drinken) is een samenkomst niet compleet bij Copernikkel. Ook de verdrietige niet.)


Wie goed doet, goed ontmoet
Marinda schrijft ons: "In de tijd dat we in Nederland kunnen wonen, hebben we zoveel geleerd van de Nederlandse cultuur en tradities en dat zullen we voor altijd met ons mee nemen. We vergeten nooit meer de lieve mensen die we ontmoet hebben. Ik sullen graag jullie alle zijn naam hier willen schrijven maar ik denk dat er niet genoeg plek zal zijn. Zo... met dit laatstgenoemde wil ik jullie allen bedanken dat jullie dingen voor ons de moeite waard gemaakt hebben om hier te kunnen zijn! Dank jullie ook voor al de liefde! "Wie goed doet, goed ontmoet", dat is de les die we hebben geleerd."

Als je het ons vraagt hebben jullie juist ONS die les geleerd, Marinda... ❤

 

(Foto: Nog één keertje met z'n allen op de foto...)

 Copernikkel

Teksten: Wim van Deurzen
Fotografie: Olaf Smit
Huisstijl: Amelieke van de Lavoir
Webdesign: Joanda van Geffen

Contact opnemen

Copernikkel
Copernicuslaan 308
5223 ER ’s-Hertogenbosch

 06 25 21 53 40
 info@copernikkel.nl