Fietsen voor Oekrainers. En anderen . . .

  • Maandag 4 maart 2024

Fietsen voor Oekraïners. En anderen...

 

WGFM knapt fietsen op

 

Tekst & foto's: Olaf Smit

 

Waren het in 2015 vooral Syrische vluchtelingen die een fiets en fietsles kregen via Wij Gaan Fietsen Maken (WGFM), nu zijn het veel Oekraïners die de zo goed als nieuw opgeknapte fietsen nodig hebben.

 

(Foto: Altijd gezellig bij in de werkplaats van WGFM)

 

Ongeveer 95 fietsen zijn er sinds vorig jaar tot nu toe geleverd. Onder andere via de stichting 'Hulp voor Oekraïne' in Vught maar ook via mond-tot-mond 'reclame'. Sommigen melden zich ook spontaan aan de voordeur van WGFM bij het Cementrum aan de Sint Teunislaan. Daar worden de fietsen gerepareerd door zo’n 14 vrijwilligers. Om precies te zijn: 13 mannen en 1 vrouw. 

 

Smalle beurs
Maar behalve aan vluchtelingen worden ook fietsen overhandigd aan mensen die financieel moeilijk rondkomen. Zo zijn er afgelopen maand gratis fietsen gegeven aan kinderen in Tilburg via Maatschappelijk Werk. Leden van de Quiet in Den Bosch ontvangen regelmatig fietsen. Ook is er een samenwerkingsverband met het Fietshuis in Boschveld. Zo heeft WGFM vouwfietsen opgeknapt die nu worden gebruikt bij Het Fietshuis voor de fietslessen.

 

(Foto: De fietsen staan klaar om uitgedeeld te worden)

 

Donaties
Maar hoe komt WGFM op zijn beurt aan de fietsen? Nou, die komen dus van diverse kanten: via de gemeente Vught als ze daar de fietsenstalling opruimen, via de wooncorporaties in Den Bosch die niet meer gebruikte fietsen verzamelen in bijvoorbeeld de kelders van flats. En soms staan ze gewoon voor de deur, achtergelaten door . . .  ja, door wie eigenlijk?

 

Geen reparaties
Overigens is men bij Wij Gaan Fietsen Maken gestopt met het repareren van fietsen voor de 'gewone' klant. Het werden er gewoon te veel voor de reparateurs. Fietsen die niet meer opgeknapt kunnen worden gaan - uit elkaar gehaald en gesplitst naar metaalsoort - naar de oudijzerboer. Krijgen ze er nog een paar centen voor om weer wat onderdelen of koffie van te kopen.

 

Meehelpen?
Elektrische fietsen daar doen ze niet aan bij WGFM, dat wordt te ingewikkeld. En mocht een handige man of vrouw nog wat tijd over hebben? Altijd welkom bij deze gezellige club op de donderdag van 09.00 uur tot 15.00 uur. Of neem contact op met coördinator Jan Stams, tel 06 14456313

 

(Foto: Een leuk clubje handige mannen bij elkaar)

 

 Copernikkel

Teksten: Wim van Deurzen
Fotografie: Olaf Smit
Huisstijl: Amelieke van de Lavoir
Webdesign: Joanda van Geffen

Contact opnemen

Copernikkel
Copernicuslaan 308
5223 ER ’s-Hertogenbosch

 06 25 21 53 40
 info@copernikkel.nl