Europapa en ander nieuws bij Taalles

  • Woensdag 6 maart 2024

Eerste uitreiking certificaat Taalles

 

Europapa en ander nieuws bij Taalles   

 

Tekst + foto's: Olaf Smit

 

Het is vandaag een bijzondere dag bij de Taalles van Copernikkel. Het allereerste certificaat wordt uitgereikt aan Khola Albusaidy, vaste deelnemer aan de Taalles-cursus. En daar willen we toch wel even bij stilstaan.

 

Khola krijgt het certificaat van taaldocenten Emske en Igor

 

Beginners en gevorderden
De taalles bestaat al sinds 2017, het is één van de initiatieven van Copernikkel. Docenten van het eerste uur waren Tanja, Boukje en Marieke. Die taak is nu overgenomen door Igor, Lilian en Emske. Igor ‘doet’ de beginners, evenals Lilian. Emske geeft les aan de gevorderden. Iedereen met een anderstalige achtergrond (en die zijn er veel in Boschveld) die beter Nederlands wil schrijven, lezen en begrijpen kan deelnemen. Momenteel zijn er zo’n 25 deelnemers. De meesten melden zich spontaan door mond-tot-mond reclame.

 

Europapa
De docenten hebben ieder zo hun eigen manier van les geven. Igor maakt o.a. gebruik van ‘Nieuwsbegrip’, een lesprogramma voor begrijpend lezen en aangeschaft m.b.v. het Wijk & Dorpsbudget van de gemeente. Vandaag heeft hij een nieuwsbericht over Joost Klein die voor Nederland het lied ‘Europapa’ gaat zingen bij het Eurovisie Songfestival. Igor deelt kopieën uit van het bericht, neemt de tekst door met zijn cursisten en krijgt vragen: ‘Joost Klein?’ reageert Esko, ‘nooit van gehoord . . . ‘. Nou nee, wij ook niet eerlijk gezegd. Toch weer iets geleerd. Overigens kunnen Emske, Igor en Lilian waarschijnlijk binnenkort beschikken over ‘taal-methodes’, boeken waarin ook uitleg wordt gegeven over de werking van de Nederlandse maatschappij. Dit laatste wordt  dan weer financieel mogelijk gemaakt door een bijdrage van Lionsclub Bolduc uit Den Bosch.

 

BBS
Sinds september vorig jaar geven Emske en Igor ook huiswerkbegeleiding op de BBS Boschveld. Op de woensdagmiddag voor kinderen van diverse basisscholen uit West van wie de ouders de Nederlandse taal niet zo machtig zijn en daar wel wat hulp bij kunnen gebruiken. In alle rust kunnen ze dan werken aan hun taalvaardigheden. Daarbij worden Emske en Igor geholpen door twee stagiaires van de opleiding ‘sociaal werk’ van het KW1C.

 

Khola
Maar deze ochtend staat Khola dus in het zonnetje. Khola komt uit Kenia en woont sinds 2017 samen met haar man in Nederland, in Den Bosch. Al enige jaren is zij gastvrouw bij Copernikkel. Ze volgt ook al een flinke tijd de Taalles en in die periode is ze met hulp van Igor ook geslaagd voor het Inburgeringsexamen. Khola maakt er serieus werk van: "Elke donderdag ben ik in de bibliotheek met andere vrouwen. Dan lezen we een boek en met hulp van een docente proberen we te begrijpen wat de schrijver heeft bedoeld. Zo hebben we onlangs ‘Het huis van mijn moeder’ van Yvonne Keuls gelezen. Mooi boek!" Daarnaast doet Khola vrijwilligerswerk bij verzorgingshuis Nieuwenhagen (binnenstad). Ze zou er graag voor vast willen werken, voor oudere mensen zorgen, maar tot nu toe lukt dat nog niet echt. Of het certificaat daarbij gaat helpen? We hopen het. Khola is er in ieder geval reuze trots op.

 

Een goed bezochte taalles door EmskeCopernikkel

Teksten: Wim van Deurzen
Fotografie: Olaf Smit
Huisstijl: Amelieke van de Lavoir
Webdesign: Joanda van Geffen

Contact opnemen

Copernikkel
Copernicuslaan 308
5223 ER ’s-Hertogenbosch

 06 25 21 53 40
 info@copernikkel.nl