Buurtmoeders en Dutch Cuisine

  • Dinsdag 10 oktober 2023

Bossche Buurtmoeders maken kennis met Dutch Cuisine

 

Foto's: Suzanne van Hees
Tekst: Koning Willem 1 College

 

Tijdens de Dutch Food Week, vond het Dutch Cuisine Wereldsmaken diner plaats bij Koning Willem I College. Een zestal ‘Bossche buurtmoeders’ vormden de spil in het unieke initiatief van AgriFood Capital en KW1C die voor een smeltkroes van smaken, culturen en verhalen zorgden.

(Foto: Trotse Boschveldse buurtmoeders Marinda Snoer en Maryam Movahedi poseren met Twan Musters, interim-directeur Horeca KW1C, en hun gesigneerde kookboek van Albert Kooy)

 

Buurtmoeders
Vanuit de BoschveldWereldkeuken waren Marinda (Zuid Afrika) en Maryam (Iran) er als 'Bossche buurtmoeders' bij. Zij koken in Boschveld als vrijwilligers voor mensen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken of gewoon geinteresseerd zijn in wereldse gerechten. Zij en de andere 'buurtmoeders' hebben daarmee een belangrijke sociaal-maatschappelijke rol in de lokale samenleving.

Sociaal-maatschappelijke rol
Aan Dutch Cuisine Wereldsmaken deden buurtmoeders mee met roots in Iran, Turkije, de Nederlandse Antillen, Suriname en Zuid-Afrika. Ze werden geholpen door studenten van de horeca-opleiding van het KW1C. De jonge chefs van de toekomst leerden o.a. meer over nieuwe bereidingstechnieken en over andere gewoonten. Andersom maakten de buurtmoeders, allemaal doorgewinterde hobbykoks, nader kennis met de vijf principes van Dutch Cuisine en de Nieuwe Nederlandse Keuken.

Buurtgenoten te gast
De ruim 50 gasten van het Dutch Cuisine Wereldsmaken Event werden uitgenodigd door de buurtmoeder. Zij namen ieder vijf inwoners uit hun wijk mee die aan hun tafel mochten meegenieten van de bijzondere gerechten met bijzondere verhalen.

 

(Foto: Ook de gasten van de Boschveldse koks genieten van het 5 sterren diner)

Leren van elkaar
Twan Musters, interim-directeur Horeca van Koning Willem I College en mede-initiatiefnemer van het Dutch Cuisine Wereldsmaken diner. En dat is volgens hem ook precies waar het event over gaat. “Het is een viering en verbinding van culturele diversiteit en culinaire innovatie”, vertelt Twan enthousiast. “We verbinden de rijkdom van verschillende culturen met elkaar. Jong en oud leren met- en van elkaar. Bossche buurtmoeders en onze leerling-koks delen allemaal een passie voor het ontdekken en delen van oude gewoonten en nieuwe inzichten. Ze gaan van elkaar leren en elkaar inspireren waardoor ze groeien als culinaire professionals en smaakmakers. Het belooft dus op alle fronten een cultureel wereldsmaken diner te worden.”

Dutch Cuisine Wereldsmaken was een initiatief van AgriFood Capital en Koning Willem I College met als doel om gezond, lekker en duurzaam voedsel voor iedereen toegankelijk te maken. Het Dutch Cuisine Wereldsmaken diner vond plaats op 10 oktober tijdens Dutch Food Week.Copernikkel

Teksten: Wim van Deurzen
Fotografie: Olaf Smit
Huisstijl: Amelieke van de Lavoir
Webdesign: Joanda van Geffen

Contact opnemen

Copernikkel
Copernicuslaan 308
5223 ER ’s-Hertogenbosch

 06 25 21 53 40
 info@copernikkel.nl