Taart voor 'ONS Moeder'

  • Donderdag 5 mei 2022

‘Taart voor ONS Moeder’


Wereldkeuken verzorgt gebak voor 1500 theaterbezoekers

 

 

Foto: Copernikkel 
Tekst: Olaf Smit & Joanda van Geffen

 

Je ruikt het al in de gang als je op weg bent naar de Tramkadestudio in de Verkadefabriek. Onmiskenbaar is de geur van versgebakken taart. Alsof je zo de keuken van vroeger thuis binnenstapt. Een van onze Wereldkeukenprinsessen, Maryam, bakt er heerlijke taarten.

(Foto: Maryam (voor de gelegenheid in traditionele Iraanse kleding) wordt tijdens het bakken naar haar herinneringen over haar eigen moeder vroeger in Iran gevraagd.)

 

Moeders
Huisgezelschap 'Paleis voor Volksvlijt' speelt momenteel namelijk de voorstelling ‘ONS Moeder’ in de Tramkadestudio van de Verkadefabriek. Dat gaat over de relatie met onze moeders. En aangezien iedereen een moeder heeft of heeft gehad valt daar veel over te vertellen: zij voedde je op, zij troostte je als je weer was gevallen en vertelde verhaaltjes voor het slapen gaan. Zij is het voorbeeld waar je je aan spiegelt of juist tegen verzet.

 

Zussen
In de voorstelling spelen twee zussen de hoofdrol. Samen moeten ze het huis leegruimen van hun moeder die naar een verzorgingshuis gaat. De dynamiek tussen de twee zussen vertelt weer een eigen verhaal. De ene woont in Den Bosch en de andere in Amsterdam. Dus heeft de een voornamelijk de zorg voor hun moeder en de ander minder. Tja, dat wil dan wel eens botsen.

 

Taarten
Er zijn daarnaast ook een klein aantal bescheiden rolletjes voor een paar mensen van onder andere de Wereldkeuken die tijdens de voorstelling de heerlijk geurende taarten bakken en uitdelen aan de bezoekers van de huislijke set van 'ONS Moeder'. En dan denk je onwillekeurig even aan je eigen moeder die altijd kookte en in het weekend de heerlijkste appeltaart of cake maakte. Dan ben je toch weer even dat kind van vroeger. Mooie voorstelling van regisseur Vincent van den Elshout. Nog tot zondag te zien in de Verkadefabriek.

Voor elke voorstelling bakt de BoschveldWereldkeuken op andere locaties de rest van de taarten voor elke voorstelling. Uiteindelijk voor zo'n 1500 bezoekers na 11 voorstellingen. Een hele logistieke onderneming! Copernikkel

Teksten: Wim van Deurzen
Fotografie: Olaf Smit
Huisstijl: Amelieke van de Lavoir
Webdesign: Joanda van Geffen

Contact opnemen

Copernikkel
Copernicuslaan 308
5223 ER ’s-Hertogenbosch

 06 25 21 53 40
 info@copernikkel.nl