NaaiMeetUp bestaat 10 jaar

  • Vrijdag 20 mei 2022

NaaiMeetUp bestaat 10 jaar

'Al 10 jaar gezelligheid en zoemende naaimachines'

 

 

Tekst en foto: Olaf Smit

             

Vaste bezoekers en andere belangstellenden hebben vrijdag 20 mei het 10-jarig bestaan van de NaaiMeetUp gevierd met overheerlijk zelfgemaakt gebak en andere lekkere dingen.

 

(Foto: De vaste 'crew' en enkele bezoekers op de 'familiefoto')

 

Een beetje geschiedenis 1
Leidi Haaijer, die toch wel als de grondlegster van de NaaiMeetUp mag worden beschouwd, vertelt dat het allemaal is begonnen bij de Reparatiestraat, zo rond 2012. Die vond toen nog plaats bij het BAC, het Boschveld Ambacht Centrum. Leidi repareerde daar kleding en gaf enkele bewoners van Boschveld les over naaien vanaf patroon. Omdat haar atelier daar toch wat lastig te vinden was verhuisde de hele handel inclusief naaimachines naar de Fietswerkplaats aan de Kelvinstraat. Enkele bekenden liepen daar toen al rond zoals Sakina, Willem, Marieke, Ton, Ahmad, Jamna. Deze laatste was heel handig met naaien en een goede hulp voor Leidi. 

 

Een beetje geschiedenis 2
In die tijd begon ook Copernikkel onder leiding van Wieke vorm te krijgen en kon de NaaiMeetUp er deel van worden en een eigen plekje krijgen. Vincent Geurts van Stadshout maakte een kast om de spulletjes en naaimachines op te slaan. (Deze kast doet nu dienst als gratis boekenkast, gerund door Selma!). Elke vrijdagmorgen was het een drukte van belang, mensen liepen in en uit en gezellig was het zeker ook. 

 

De 'oude' NaaiMeetup bij Copernikkel

 

Een beetje geschiedenis 3
In augustus 2017 is de NaaiMeetUp verhuisd naar ‘Copernikkel Tijdelijk’, een paar deuren verder dan Copernikkel. Ook de Taallessen worden hier gegeven. Vanaf die tijd zijn de werkzaamheden uitgebreid en wordt er ook in opdracht kleding gerepareerd, gordijnen en tarps gemaakt etc etc. Bijzondere projecten waren onder andere  de kostuums voor het Copernikkelkoor bij de voorstelling 'Familie Boschveld' en een deel van de kostuums voor Bosch' Parade. De NaaiMeetUp is duidelijk van alle markten thuis. Sinds enige tijd heeft Leidi daarbij ondersteuning van Selma, Zainab en Hassan.

 

De verhuizing naar Copernikkel Tijdelijk

 

Toekomst
Volgens Leidi staat de NaaiMeetUp open voor nieuwe initiatieven en samenwerking met projecten waarbij hulp van de NaaiMeetUp welkom is. Belangrijk daarbij is een grotere zelfstandigheid van de mensen die samen de NaaiMeetUp vormen. Kennis delen hoort daar zeker bij. Ook mensen bewust maken van de manier waarop kleding wordt geproduceerd mag meer aandacht krijgen; alle materialen die de NaaiMeetUp gebruikt zijn gekregen van anderen, vrijwel niets wordt gekocht of verspild.

Serieuze zaken allemaal. En dat, samen met een hoop plezier en gezelligheid zorgt er voor dat de NaaiMeetUp nog jaren vooruit kan. 

 

 Copernikkel

Teksten: Wim van Deurzen
Fotografie: Olaf Smit
Huisstijl: Amelieke van de Lavoir
Webdesign: Joanda van Geffen

Contact opnemen

Copernikkel
Copernicuslaan 308
5223 ER ’s-Hertogenbosch

 06 25 21 53 40
 info@copernikkel.nl