Laatste AfhaalWereldmaaltijd

  • Vrijdag 20 mei 2022

‘De laatste AfhaalWereldmaaltijd is gekookt en verkocht’

 

Maar 30 september start de Wijkmaaltijd

 

Tekst & foto: Joanda van Geffen

 

De laatste AfhaalWereldmaaltijd is gekookt en verkocht. De afsluiter kwam uit de Surinaamse keuken van Caroline Budike: overheerlijke Roti. Na bijna vier jaar is de BoschveldWereldkeuken met de afhaalmaaltijden opgehouden maar dat betekent nog niet het einde van de heerlijke wereldse gerechten die daar gekookt worden. Vanaf september wordt er namelijk elke laatste vrijdag van de maand gekookt voor de Wijkmaaltijd. Dan wordt er weer low-budget maar heerlijk gekookt zodat iedereen aan kan schuiven voor een gezamenlijke maaltijd.

(Foto: Jacqueline (li) de coördinator van de Wereldkeuken helpt samen met Sanaa (re) de kok van de dag, Faisa (2e links) met het klaarmaken van de bestellingen.)

 

Zondag
Ruim vier jaar geleden begon Sakina Lyarnazi met een aantal andere vrouwen van de BoschveldWereldkeuken (BWK) met het koken van de wekelijkse afhaalmaaltijd op zondagavond. Om verspilling tegen te gaan moest er vooraf voor ingeschreven worden. Ook werd gekozen voor biologisch afbreekbaar verpakkingsmateriaal. De maaltijden werden elke zondag gekookt in de 'eigen' (maar tijdelijke) keuken van de BWK aan het pleintje op de hoek van Copernicuslaan/Voltastraat. De keuken werd in 2017 belangeloos ter beschikking gesteld door Brabant Wonen. Jammer genoeg moesten we die keuken in 2020 verlaten omdat het blok in de toekomst gesloopt zou worden maar eerst nog een aantal jaren dienst zou doen als kantoor en schaftruimte voor de nieuwbouw van de flats aan de Vlijmenseweg/Copernicuslaan. 

 

Vrijdag
Gelukkig vond de BWK voor de AfhaalWereldmaaltijd een warm welkom en onderkomen bij de activiteitenkeuken van BBS Boschveld. Het was even wennen voor zowel de koks als de klanten om op vrijdag te koken en afhalen. Van sommige klanten en keukenhulpen moest ook noodgedwongen afscheid genomen worden omdat de vrijdag niet meer paste in hun agenda. Dat was best even slikken soms omdat er inmiddels een heel leuk contact was ontstaan tussen de vrijwilligers van de keuken en de afhalers.

 

Wijkmaaltijd
Al langere tijd was er ook de wens om de Wijkmaaltijd weer terug te brengen. Deze gezamenlijke maaltijd met buurtbewoners was altijd een populaire activiteit geweest maar door omstandigheden was dat een aantal jaar geleden stil komen liggen. De vrijwilligers van de keuken wilden de maaltijden ook weer toegankelijk maken voor buurtbewoners met een kleine beurs. Daarom werd besloten te stoppen met de AfhaalWereldmaaltijd en de Wijkmaaltijd weer nieuw leven in te blazen.

"De Uitgestelde Maaltijd"
Deelnemen aan de Wijkmaaltijd kost per persoon €6,-. Dat lijkt niet veel maar soms telt voor iemand elk dubbeltje. Daarom wil de Wijkmaaltijd gaan werken met het principe van de 'uitgestelde maaltijd'. Als je een 'uitgestelde maaltijd' wil doneren betaal je dus voor twee maaltijden maar gebruikt er zelf maar één van waardoor de andere maaltijd als het ware kan worden doorgegeven aan iemand die er het geld niet voor heeft. Een gewoonte die van oorsprong uit Napels komt met 'uitgestelde koffie': de 'Caffé sospeso'. 

De Wijkmaaltijd start op vrijdag 30 september 2022, van 18.00 tot 20.00/20.30 uur. De kosten per maaltijd zijn €6,-. Als je al op de hoogte werd gehouden voor de AfhaalWereldmaaltijd via de e-mail- of Whatsapp-update hoef je niets te doen, dan ontvang je de Wijkmaaltijd-update automatisch. Je kunt je anders altijd even aanmelden voor de update door Copernikkel een Whatsapp te sturen waarin je je naam doorgeeft en dat je op de hoogte wilt gehouden worden van de Wijkmaaltijd. Je ontvangt 1x per maand een berichtje. Zo mogelijk wordt bij mooi weer buiten gegeten. 

 

 Copernikkel

Teksten: Wim van Deurzen
Fotografie: Olaf Smit
Huisstijl: Amelieke van de Lavoir
Webdesign: Joanda van Geffen

Contact opnemen

Copernikkel
Copernicuslaan 308
5223 ER ’s-Hertogenbosch

 06 25 21 53 40
 info@copernikkel.nl