HACCP training voor Wereldkeuken

  • Maandag 4 april 2022

HACCP-training voor Wereldkeuken


‘Een deal gesloten op de Beursvloer van 2020’

 

 

Foto & tekst: Olaf Smit

 

In april brachten de koks van de Boschveld Wereldkeuken een bezoek aan de aktiviteitenkeuken van Reinier van Arkel in Vught. Daar kregen de vrijwilligers van de wereldkeuken een HACCP-training. Zo’n training is bedoeld om meer te leren over hygiëne in de keuken. Ook afspraken over de manier van koken en werken horen daar bij. Voedselveiligheid dus, daar draait het om.

 

De Beursvloer
Via de ‘Beursvloer’ bij Avans Hogeschool maakte Copernikkel een tijdje geleden kennis met Peter Sprangers van Reinier van Arkel in Vught. Gevolg was een ruil van diensten, wat ook de bedoeling is van de Beursvloer: de Wereldkeuken gaat koken voor bewoners van Reinier van Arkel en in ruil geeft Peter een basis HACCP-training.

 

HACCP & NASA
HACCP staat voor Hazard Analysis and Critical Control Points. Dit voedselveiligheidsprotocol is ontstaan vanuit de NASA, de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie. Astronauten die de ruimte in gingen mochten hoe dan ook niet ziek worden. Niet handig als je daar ergens rond zweeft. Daarom werd alles wat te maken had met voedsel gecontroleerd. Vanaf het zaaien van de voedselplantjes tot en met het doen van de afwas en alles wat daar tussen gebeurt. In Nederland is deze manier van werken -via wetgeving- eerst overgenomen door zorginstellingen en daarna door de horeca.

Het was een inspirerende, gezellige en leerzame middag waarbij de nadruk lag op het op een veilige manier omgaan met ingrediënten en hygiëne in de keuken. 

 Copernikkel

Teksten: Wim van Deurzen
Fotografie: Olaf Smit
Huisstijl: Amelieke van de Lavoir
Webdesign: Joanda van Geffen

Contact opnemen

Copernikkel
Copernicuslaan 308
5223 ER ’s-Hertogenbosch

 06 25 21 53 40
 info@copernikkel.nl