Fietsles bij AZC Rosmalen

  • Woensdag 20 april 2022

Fietslessen bij AZC Rosmalen

 

Foto's: Copernikkel
Tekst: Olaf Smit

 

Opnieuw is de noodopvang voor vluchtelingen bij het Autotron in Rosmalen in gebruik genomen als Asiel Zoekers Centrum. Dat gebeurde afgelopen maart. En ook nu geeft de Fietswerkplaats uit Boschveld fietsles aan bewoners van het AZC die graag op een veilige manier willen leren fietsen.

(Foto: Jeannette en Hunar geven uitleg aan de fietslesleerlingen.)

 

Op herhaling
Yana, Ayla, Saya en Marwa, 4 meiden uit Syrië, zitten nog een beetje onwennig op hun fiets. Maar ze leren snel, mede dankzij de aanwijzingen van Ahmad, Jeannette, Janneke en Hunar van de Fietswerkplaats. Er verblijven nu zo’n 300 mannen, vrouwen en kinderen uit o.a. Syrië, Afghanistan en Turkije op het terrein van het Autotron. Dat gebeurde ook al in 2015 en 2016. En ook toen zorgde de Fietswerkplaats al voor fietslessen én fietsreparaties. Lees hiervoor het interview met Willem van Engelen bij de ‘gezichten van’.

 

Met handen en voeten
Het zijn vooral de jongeren die behoefte hebben aan goede uitleg van de fietsregels.Er zijn nu zo’n 150 kinderen tot de leeftijd van 18 jaar. Een gedeelte daarvan gaat binnenkort naar scholen in Vinkel, Nuland en Den Bosch. En dan is het belangrijk dat ze dat op een veilige manier kunnen doen. Met handen en voeten en plaatjes wordt er les gegeven. Er wordt Engels, Arabisch, Farsi, Turks en Koerdisch door elkaar gesproken. En dan is het handig dat Hunar meerdere talen spreekt. Nu is het mooi weer en kan er les worden gegeven op het parkeerterrein achter de Autotron. Bij slecht weer zitten ze binnen.

 

(Foto: Fietsles op het parkeerterrein achter het Autotron.)

 

Enthousiast
De kinderen krijgen graag les, ze doen enthousiast mee, evenals enkele meehelpende ouders. Inmiddels hebben al zo’n 25 vooral jonge bewoners van het AZC de fietslessen gevolgd en voorlopig gaat de Fietswerkplaats daar mee door.

 

School
De vier Syrische meiden gaan nu dagelijks naar de Internationale Schakelklas (ISK) in Den Bosch. Op fietsen geschonken door Vindingrijk. Ook de Fietswerkplaats heeft al zo'n 15 fietsen geleverd. De fietsroute van en naar het ISK is tevoren met hen goed doorgenomen. Ze beginnen er aan te wennen. Hopelijk het begin van een wat normaler en veiliger leven in Nederland.

 

(Foto: Ahmad (rechts) bij de geleverde fietsen)

 Copernikkel

Teksten: Wim van Deurzen
Fotografie: Olaf Smit
Huisstijl: Amelieke van de Lavoir
Webdesign: Joanda van Geffen

Contact opnemen

Copernikkel
Copernicuslaan 308
5223 ER ’s-Hertogenbosch

 06 25 21 53 40
 info@copernikkel.nl