Arabisch voor beginners

  • Maandag 11 juli 2022

‘Arabisch voor beginners’

 

Zainab geeft les in de Arabische taal

 

Tekst & foto: Olaf Smit

 

Altijd al een andere taal willen leren dan Frans, Duits of Italiaans? Sinds kort kan je bij Copernikkel les krijgen in ‘fos-ha’ (spreek uit als foes-'ha), oftewel Algemeen Arabisch.

Zainab voor haar 'klasje'. Links van Zainab haar twee dochters en daarnaast weer Lilian.

 

NaaiMeetUp
Het is zwoegen en zweten elke vrijdagmiddag bij Copernikkel 'Tijdelijk' aan de Copernicuslaan. Waar normaal de naaimachines van de NaaiMeetUp hun zoemende geluid laten horen klinken nu de geluiden van de Arabische taal. Zainab Al Alwan - oorspronkelijk uit Irak - gastvrouw bij Copernikkel én assistent bij de NaaiMeetUp, geeft sinds kort Algemeen Arabisch aan een groepje belangstellende vrouwen.

 

Arabische les
Toen Zainab pas in Nederland was heeft ze een paar jaar - rond 2005 - Arabische les gegeven aan Irakese kinderen. Dat gebeurde bij Vluchtelingenwerk in Den Bosch. Zelf beheerst ze naast het Arabisch en Irakees ook nog Egyptisch en Syrisch. Haar eigen zoon heeft ze inmiddels ook Arabisch en Irakees geleerd.

 

Het Arabisch is de officiële taal en wordt door ongeveer 380 miljoen mensen gesproken in Noord-Afrika, het Midden-Oosten en de Golf-regio. Het Arabisch alfabet heeft 28 letters en sommige worden op wel 4 of 5 verschillende manieren geschreven. Arabisch schrijft men van rechts naar links. Het Arabisch dat tegenwoordig wordt gebruikt in media en boeken wordt Algemeen of Standaard Arabisch genoemd. De Arabisch sprekende inwoners uit de verschillende regio’s hebben allemaal hun eigen dialect. Soms kunnen ze elkaar niet verstaan. Te vergelijken bij ons met Fries en Limburgs

 

De deelnemers
Behalve drie vrouwen doen ook drie kinderen mee waaronder de jongste dochter van Zainab. ‘Ze letten goed op en zijn serieus, maken hun huiswerk goed en leren snel’ aldus Zainab. Ze leren nu eerst de letters, de woorden en zinnen komen later aan de beurt. Lilian Martens is een van de deelnemers. Lilian: ‘hartstikke leuk om iets te doen wat ik nog niet kan maar ook lastig. De uitspraak is heel anders‘. En waar kennen we Lilian van? Juist, van de Nederlandse Taalles die zij maandag –en donderdagochtend geeft aan (buurt)bewoners. Kijk, zo leren we van elkaar en is het (taal)cirkeltje weer rond.

 

 

-----------------------------------------------------

Meer informatie over de Arabische Les van Zainab

Voor wie:
Voor alle (Nederlandse) vrouwen en mannen die graag Arabisch willen leren. Of je al enige kennis hebt of nog helemaal niets maakt niet uit. We werken graag vanuit het principe dat we samen elkaar verder willen helpen. Dus als de een al verder is met het leren van de taal kan die de ander weer wat helpen.
Mogelijk start Zainab in de toekomst nog een groepje 'Arabische les voor kinderen'.

Wanneer:
De lessen zijn (m.u.v. schoolvakanties) elke week op vrijdagmiddag. 

Lesduur:
1,5 uur per keer (van 15.00 tot 16.30 uur)

Locatie:
Het les- & naaiatelier van Copernikkel, Copernicuslaan 324 in het winkelcentrum van Boschveld (hoekpand naast Willems Schoenen)

Kosten:
Je betaalt per 4 weken een bijdrage van €10,-  Zainab zorgt voor het lesmateriaal. Mocht er een les uitvallen of kun je een keer niet? Meld je voor de les af, dan schuift het ongebruikte lesgeld gewoon een week door.

Instapmoment:
De lessen zijn doorlopend dus niet per blok van een aantal weken. Je kunt dus instappen en uitstappen wanneer je wil. Het is wel verstandig om vooraf even met Zainab te overleggen wanneer een goed moment zou zijn om in te stappen als je nog een beginner bent en bijvoorbeeld pas na de zomer zou willen starten. 

Meer weten & contact:
Je kunt voor meer vragen op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur contact opnemen met Copernikkel via: info@copernikkel.nl en 06-25215340 of binnenlopen op die momenten.
Copernikkel

Teksten: Wim van Deurzen
Fotografie: Olaf Smit
Huisstijl: Amelieke van de Lavoir
Webdesign: Joanda van Geffen

Contact opnemen

Copernikkel
Copernicuslaan 308
5223 ER ’s-Hertogenbosch

 06 25 21 53 40
 info@copernikkel.nl