'Wat kapot is kun je meestal maken'

  • Woensdag 22 december 2021

ReparatieStraat Boschveld:


'Wat kapot is kun je (meestal) maken'

 

Tekst: Tjeu Cornet
Foto: Olaf Smit


[Eerder gepubliceerd in de Bossche Omroep van 22 december 2021

Komt een man bij Copernikkel. Met een apparaat onder de arm. “Dit is de cd-speler van mijn vrouw Chantal. Het ding is oud maar heel gaaf. Alleen, de volumeknop blijft op max. staan. Zonde toch om zoiets weg te gooien, met zo’n mankementje? Kan iemand mij helpen?”

(Foto: Joop en Dick maken de cd-speler open. Chantal kijkt hoopvol toe.)

Het is zaterdagmiddag. En lekker druk in Copernikkel. Bijna allemaal mannen. “Ha”, zegt Leidi Haaijer, die zelf kleding repareert: “Dat klopt. Het zijn nog altijd vooral mannen die graag bezig zijn met techniek. Maar deze mannen zijn bijzonder. Ze hebben niet alleen veel kennis, ze willen die ook graag doorgeven aan mensen die er minder verstand van hebben. Daarom is het belangrijk dat klanten meekijken en indien mogelijk zelf ook meehelpen.” 

Proberen
Dick staat daar met zijn kapotte cd-speler. “Kom maar eens hier met dat ding!” Het is Joop die meteen geïnteresseerd is. Joop werkte vroeger als elektrotechnicus en later als directeur van een machinefabriek. “We gaan het proberen, maar ik zeg je meteen dat we hier geen onderdelen tot onze beschikking hebben. Ik denk trouwens niet dat die nodig zijn. Want ik vermoed dat het probleem in de potmeter zit. Om daarbij te kunnen, moet het apparaat wel helemaal open en uit elkaar.”

Al tien jaar
Onder het motto ‘wat kapot is, kun je maken’, startte de ReparatieStraat zo’n tien jaar geleden. Het initiatief kwam van enkele ondernemers op het Grencoterrein, die samen het Boschveld Ambacht Centrum vormden. Zij voelden zich betrokken bij de buurt en hielpen af en toe bewoners met het repareren van hun spullen. Dat gebeurde in de brede gangen van het complex, zodat men al gauw sprak van de ReparatieStraat. Ook nu het evenement is verhuisd naar Copernikkel heet het nog steeds de ‘ReparatieStraat’.

Doet ’t weer!
In Copernikkel melden zich intussen enkele nieuwe klanten. Astrid is gekomen met een grote luidspreker die haar nicht graag gebruikt bij het telefoneren. Er blijken enkele contactjes van de printplaat los te zitten. Die worden met een minuscule soldeerbout vakkundig gesoldeerd. Doet ’t weer! Verderop staat Rita met een kapotte dimmer aan haar schemerlamp. Een korte inspectie wijst echter uit dat dit apparaat niet meer te maken is. Helaas, komt ook voor. Na een anderhalf uur prutsen en sjorren aan de cd-speler lukt het Joop en Dick samen het apparaat open te maken en de potmeter te onderzoeken. Het ding blijkt nog te repareren ook. Dick en Chantal zijn er dolgelukkig mee, want de fraaie cd-speler doet voortaan weer wat-ie moet doen: muziek laten horen op elk gewenst volume.

Doe je mee?
Leidi Haaijer: “Je ziet wat hier gebeurt. Buurtbewoners helpen elkaar om spullen een langer leven te geven en niet meteen weg te gooien. Er zijn momenteel zo’n zes vrijwilligers actief als reparateurs. Maar de vraag is groot. Daarom zoeken we nog steeds enthousiaste nieuwe medewerkers, die dit vrijwillig willen doen en die een eigen gereedschapskist tot hun beschikking hebben.”

Vrijwilliger worden
Heb jij interesse om vrijwilliger te worden bij de ReraratieStraat? Meld je dan aan bij Copernikkel. Dat kan door contact op te nemen met Leidi Haaijer op telefoonnummer 06-25215340, of mailen naar info@copernikkel.nl. Heb je iets te repareren? De ReparatieStraat bij Copernikkel aan de Copernicuslaan 308 in Den Bosch is elke tweede zaterdag van de maand open van 12.00 tot 15.00 uur.Copernikkel

Teksten: Wim van Deurzen
Fotografie: Olaf Smit
Huisstijl: Amelieke van de Lavoir
Webdesign: Joanda van Geffen

Contact opnemen

Copernikkel
Copernicuslaan 308
5223 ER ’s-Hertogenbosch

 06 25 21 53 40
 info@copernikkel.nl