Gat in de ruimte

  • Maandag 8 maart 2021

De avonturen van Janneke & de Reuzendoos


‘Dat past nooit binnen!’

 

 

Foto: Jeroen Offerman & Bram van Helden
Tekst: Janneke Franke 

 

"Ik kreeg een telefoontje van Jeroen. Of ie even bij Copernikkel langs kon komen met een doos. Nu was ik op dat moment zelf niet aan het werk, maar ‘even langskomen’ kan eigenlijk altijd bij Copernikkel, dus waarom niet met een doos. Wat voor doos? Dat was moeilijk in een zin uit te leggen, maar het vervoeren ervan had door de afmeting nogal wat voeten in de aarde, naar ik begreep. Ik zei tegen Jeroen dat hij toch wel met zijn doos langs kon komen bij Copernikkel, aangezien andere collega’s wel aanwezig waren op dat moment."

 

Pakketje
Een uurtje later krijg ik een lichtelijk paniekerig telefoontje van mijn collega: "Janneke, er wordt hier een ENORM pakket bezorgd en het is voor jou!"
- Voor mij? Geen idee. Ik heb niks besteld. Ooohh… wacht even. Dat zou misschien...
"...weet jij er meer van? Wat moet ik ermee? Ze willen het hier laten staan, maar dat past nooit binnen!"
- Ok, maar waar staat het nu dan?
"Op de parkeerplaats, voor de deur eigenlijk. En de twee bezorgers heb ik hier binnen zitten."
- Ja, dat zullen Jeroen en Bram dan zijn, vermoed ik. Ik heb morgen met ze afgesproken, dan hoor ik meer.
"Aardige gasten, daar niet van."
- Ben heel benieuwd!


In eerste instantie dacht ik nog dat mijn collega schromelijk overdreef met haar 'dat past hier nooit binnen!'. Maar nog iets later stuurde ze me deze foto:


Foto: Het 'pakketje' neemt een hele parkeerplaats in beslag!

 

Bij de 'achterburen'
De dag erna ging ik zoals afgesproken op bezoek in het tijdelijk atelier aan de Paardskerkhofweg van onze nieuwe en tijdelijke achterburen. Een samenwerking tussen beeldend kunstenaar Jeroen Offerman en theatermaker Bram van Helden. Ze waren druk bezig om samen hun project ‘Gat in de ruimte’ te realiseren voor Festival Cement, een prachtig theaterfestival in Den Bosch. Helaas werd Festival Cement, dat deze maand plaats zou vinden, afgelast door Corona. (Maar, geen nood; deze zomer kunnen alle makers alsnog spelen, want Festival Cement gaat op reis!)

 


Foto: "Gat in de ruimte", Jeroen Offerman & Bram van Helden in de Grasso loods aan de Paardskerkhofweg

 

Ze vertelden dat ze zich bezighielden met de vraag: als er geen publiek, geen evenement kan zijn, is er dan automatisch ook geen project? Of zijn er wellicht andere manieren om ons werk toch te laten werken, bestaansrecht te geven? En hoe dan?

Wat de kunstenaars zich realiseerden: Het werk is er, kan er zijn. Dus, hoe kunnen we het werk maximaal laten zijn zonder dat we een evenement organiseren? Hoe kunnen we het werk en de zeggingskracht ervan zoveel mogelijk de wijk inbrengen? Hoe kan het mensen toch bereiken en prikkelen? En kan Copernikkel daar soms bij helpen?

In de wijk
Copernikkel draagt kunstenaars een warm hart toe en gaat graag verbindingen aan met kunstenaars in de wijk, dus daar willen we graag over nadenken. Lang niet iedereen beseft het, maar we hebben ze zo nodig, de kunstenaars die tegen wil en dank, soms tegen de klippen op, kunst willen blijven maken. Zeker in deze tijden. Laten we ze koesteren, deze tijdelijke wijk-kunstenaars!

 

Brief
Ze hebben ook een mooie brief geschreven voor ons als buurtbewoners. Die hangt bij Copernikkel op het prikbord, kom het vooral lezen, en als je er dan toch bent, kun je net zo goed doorlopen en even bij ze aanwippen in hun atelier, het is om de hoek namelijk! Dan vertellen ze graag meer over hun project en luisteren ook graag naar jouw bevindingen.

En er is ruimte genoeg om afstand te bewaren, het is nogal (!) een loods namelijk. Zelfs die enorme doos past er met gemak in. Misschien kom je dan ook te weten wat er nou eigenlijk in zit....


Lees en bekijk meer:
Festival Cement gaat op reis
De doos op expeditie door BoschveldCopernikkel

Teksten: Wim van Deurzen
Fotografie: Olaf Smit
Huisstijl: Amelieke van de Lavoir
Webdesign: Joanda van Geffen

Contact opnemen

Copernikkel
Copernicuslaan 308
5223 ER ’s-Hertogenbosch

 06 25 21 53 40
 info@copernikkel.nl