Bewoners eten van alle windstreken

  • Maandag 21 juni 2021

Verschenen in de Bossche Omroep:


'Bewoners eten van alle windstreken'

 

Tekst: Tjeu Cornet
Foto: Olaf Smit

[Eerder gepubliceerd in de Bossche Omroep van 16 juni 2021] 

 

Zin in Kedoo Tambal uit India? M’Hamessa au lait uit Guinee? Of toch liever dichter bij huis: Fashierter Braten und Auflauf uit Oostenrijk? In Boschveld kunnen bewoners eenmaal per week exotisch dineren. Niet in een restaurant, maar gewoon thuis of samen aan een grote tafel. Na zes jaar is de BoschveldWereldKeuken een begrip.

(Foto: Bewoners van de wijk Boschveld ontmoeten elkaar tijdens een wijkmaaltijd in 2019.)

 

Bij Copernikkel behoren Jacqueline, Joanda en Jeannette tot de drijvende krachten achter de BoschveldWereldKeuken. Maar de keuken wordt gedragen door wijkbewoonster afkomstig uit alle windstreken. “Bewoners doen dus het eigenlijke werk. Wat de ene ploeg kookt, eet de andere op”, lacht Joanda.

 

Vanuit de fietswerkplaats
Vooral de AfhaalWereldmaaltijd is onder bewoners populair. Zij kunnen kiezen voor onder meer de Iraanse, Oostenrijkse, Koerdische, Turkse, Marokkaanse, Indiase keuken of Spaans-Baskische keuken. Vlees of vegetarisch. Wie donderdags vóór 12.00 uur bij Copernikkel bestelt, kan daar vrijdags de maaltijd afhalen. Voor 11 euro geniet je van een maaltijd uit verre oorden. Jeannette: “De BoschveldWereldKeuken ontstond in 2015 onder de overwegend vrouwelijke deelnemers aan de fietslessen. Een aantal van hen ging thuis koken en bracht het eten naar de fietswerkplaats om het daar samen op te eten. Zo is het begonnen. Nu, zes jaar later, bereikt BoschveldWereldKeuken met de afhaalmaaltijden precies wat in 2015 de bedoeling was. Dat bewoners elkaar ontmoeten en voor elkaar zorgen, op een leuke en gezellige manier.” En dat lukt. In 2020 verzorgden 12 hobbykoks en tien helpers in zes maanden maar liefst 575 maaltijden voor in totaal meer dan honderd verschillende bewoners.

 

Catering
Maar bewoners dineren niet alleen, ze koken zelf ook en voor elkaar. Eenmaal per week, met hulp van koks van de BoschveldWereldKeuken. Vijftien bewoners betalen ieder 5 euro en genieten samen van een wijkmaaltijd. Jacqueline: “Het is elke keer weer een verrassing welke kok uit welk land welk gerecht op tafel tovert. En nog iets: de wijkmaaltijden zijn ook de plek waar de koks van de BoschveldWereldKeuken ervaring opdoen.” Want de derde en oudste activiteit van de BoschveldWereldKeuken is catering. Zes jaar geleden werd het cateringbedrijf opgezet door wijkbewoonster Sakina Lyarnazi. Jeannette: “Haar doel was om vrouwen uit Boschveld uit de armoede te halen door hun kookkunst op de markt te brengen. En dat is goed gelukt. De onderneming verzorgt maaltijden bij tal van gelegenheden, bijvoorbeeld als mensen of organisaties iets te vieren hebben. Zij kunnen altijd rekenen op een bijzondere maal met veel uitheemse gerechten.”

 

'We gaan gewoon verder'
De BoschveldWereldKeuken is dus een schot in de roos. De drie divisies voorzien in verschillende behoeften van wijkbewoners. Natuurlijk zijn er ook hindernissen. Jacqueline: “Door corona zijn er de afgelopen tijd bijvoorbeeld geen wijkmaaltijden geweest. Maar het belangrijkste probleem is steeds het vinden van een geschikte keuken. Op dit moment worden alle maaltijden weer thuis bij de koks bereid, net als in het begin. Maar inmiddels weten we dat we terecht kunnen in de keuken van de BBS Boschveld, zodra de coronamaatregelen dat toelaten. Daar kunnen we dan voortaan ook de wijkmaaltijden weer organiseren. Zoals het er nu uitziet gaan we dan gewoon weer verder!”

 

Kookboek
Een van de koks is Maryam Mohavedi. Zij kwam in 1982 vanuit Iran naar Oostenrijk en in 2000 naar Nederland. Maryam kookt internationaal: Iraans, Italiaans, Oostenrijks. “Ik ben een echte hobbykok. Ik heb in Oostenrijk meegeschreven aan een kookboek, over de verschillende bereidingen van kalkoen.”

 

BoschveldWereldKeuken
Wie een afhaalmaaltijd wil bestellen, wil aanschuiven bij een wijkmaaltijd of op zoek is naar catering aan huis, kan via Copernikkel contact opnemen met de BoschveldWereldKeuken via telefoonnummer 06 - 25 21 53 40 of de website www.copernikkel.nl.

 Copernikkel

Teksten: Wim van Deurzen
Fotografie: Olaf Smit
Huisstijl: Amelieke van de Lavoir
Webdesign: Joanda van Geffen

Contact opnemen

Copernikkel
Copernicuslaan 308
5223 ER ’s-Hertogenbosch

 06 25 21 53 40
 info@copernikkel.nl