TAALLESSEN

 

 

 

 

Nederlands leren in het leven van alledag

"Het kind dat altijd zat te tobben met lezen en schrijven zie je steeds meer zelfvertrouwen krijgen. De tiener kan weer beter mee op school en de anderstalige bewoner van Boschveld weet zich meer en meer in het Nederlands te redden. Wat is er mooier?" vraagt Boukje de Ruijter, pionier van de taallessen en huiswerkbegeleiding in Copernikkel, zich af. "Niets toch?" 


 

Sinds het najaar van 2014, toen ook Werkwinkel Copernikkel aan de Copernicuslaan in Boschveld van start ging, gaf Boukje haar eerste leerlingen taalles en huiswerkbegeleiding. Op dit moment heeft ze drie kinderen uit groep 8 en drie tieners die net met de middelbare school zijn begonnen. "Enkele kinderen komen vanaf het begin bij mij. Het is geweldig leuk om te doen. Je bent samen met de kinderen en tieners o zo trots als ze overgaan, een vervolgopleiding beginnen en steviger in de wereld staan.’

 

MOOI MEEGENOMEN

Naast de huiswerkbegeleiding van Boukje geven nu drie vrijwilligers taalles: Igor en Lilian. "Aan drie groepen met in totaal zo’n dertig mannen en vrouwen uit Boschveld en de directe omgeving die in Afrika, Azië en Oost-Europa zijn geboren. Zij komen wekelijks bij elkaar. We hebben allemaal een onderwijsachtergrond. Dat is mooi meegenomen."

 

HET VERTREKPUNT

"We zien taal als het gereedschap om je in de samenleving staande te houden, mee te kunnen doen en vooruit te komen. Wij luisteren naar de deelnemers en zij vertellen ons wat ze willen leren. Dat is het vertrekpunt. Werkwoorden en lidwoorden zijn vaak een struikelblok, die geven we dus veel aandacht. We houden natuurlijk rekening met ieders niveau, want de een is verder dan de ander of leert sneller of minder snel. We hebben deelnemers die nooit op school hebben gezeten tot mensen die de universiteit hebben doorlopen. Het zijn mensen die hier wonen als vluchteling, als statushouder of bezig zijn met hun inburgeringscursus. Een kleurrijke mix van allerlei nationaliteiten."

 

ERVARINGSLEREN

"Daar komt bij", vult Igor aan, "dat we leren van alledaagse dingen om ons heen. Taal waar je wat aan hebt en die aansluit bij de belevingswereld van de deelnemers. Ik houd vaak gesprekken over zaken die in het nieuws zijn of de deelnemers bezighouden, zoals de Syrische meneer die in zijn geboorteland bijen had. De taaldocenten gaan er weleens op uit met hun klasje. Leren in de praktijk. In de winkel en de apotheek. Bij de bibliotheek of op bezoek naar de Sint Jan. Alledaagse gebeurtenissen die prima geschikt zijn om Nederlands te leren. Ervaringsleren, zeg maar. Zo krijgt de taal handen en voeten en dat leert veel beter."

 

MEEDOEN OF MEEHELPEN

Bel Copernikkel 06 - 25 21 53 40 voor taalles aan volwassenen & nieuwkomers en
Boukje de Ruijter 06 - 30 88 28 48 voor huiswerkbegeleiding aan kinderen.

LESTIJDEN:

Kijk in onze Agenda voor de lestijden.

 

LOCATIE

Copernikkel "Tijdelijk"
Copernicuslaan 324
5223 ER ’s-Hertogenbosch

Copernikkel

Teksten: Wim van Deurzen
Fotografie: Olaf Smit
Huisstijl: Amelieke van de Lavoir
Webdesign: Joanda van Geffen

Contact opnemen

Copernikkel
Copernicuslaan 308
5223 ER ’s-Hertogenbosch

 06 25 21 53 40
 info@copernikkel.nl