Wij gaan fietsen: ‘Met een fiets is de wereld meteen een stuk groter’

  • Zondag 11 november 2018

Wij Gaan Fietsen:

‘Met een fiets is de wereld meteen een stuk groter’

 

Foto: Olaf Smit
Tekst: Wim van Deurzen

 

"In de twee jaar dat we nu in de kelder van het Cementrum aan de Rompertsebaan zitten hebben we toch gauw zo’n tweehonderd fietsen opgeknapt, "zegt een trotse Simon Kamp, een van de kartrekkers van Wij Gaan Fietsen. "Ik schat dat 180 nieuwkomers en Bosschenaren die het niet breed hebben op 'onze' fietsen rondrijden. En dan hebben we ook nog ongeveer 170 reparatieklantjes. Als er iets kapot is aan de fiets sleutelen we daar samen aan. Zo leert iemand ook zelf om zijn of haar fiets te maken. Door met elkaar aan te pakken, krijg je ook echt contact. Dat is pas verbinden."

 


De familie Hoessein zoekt fietsen uit. Jolanda Smits - van Son (met rode trui) en Willem van Engelen (met blauwe bodywarmer) van '' geven advies.

 

"We zijn met tienen," vertelt de enige vrouwelijke fietsenmaker Jolanda Smits - van Son. "Met z’n allen doen we hier het werk. Willem, Ahmad, Simon, Mike en Frans, met 80 jaar onze oudste vrijwilliger, zijn van het eerste uur. Hay, John, Adri en Stefan zijn er later bijgekomen. En ik doe één jaar mee."

 

Op weg helpen

"Het begon allemaal in 2015 toen veel, vooral Syriërs op de vlucht sloegen voor het oorlogsgeweld in hun land," legt Willem van Engelen uit. "Mannen, vrouwen en kinderen die na een barre tocht in Nederland terechtkwamen. Een groep daarvan - allemaal mannen - vonden onderdak in de noodopvang bij het Autotron. Een groep Bosschenaren trok zich hun lot aan en wilde iets doen. Wij Gaan Fietsen was het resultaat om nieuwkomers letterlijk en figuurlijk op weg te helpen. Met een gratis tweedehandse fiets, maar ook fietsles om de belangrijkste verkeersregels onder de knie te krijgen en veilig op de fiets te zitten."

 

Bij Copernikkel

"Dat gebeurde allemaal op de fietswerkplaats in Boschveld waar zo’n veertig vrijwilligers de vluchtelingen van en naar de noodopvang vervoerden. Zo’n 500 nieuwkomers kregen toen fietsles en een certificaat. Was de fietsles toen een mannenaangelegenheid, nu zijn daar door gezinshereniging ook veel vrouwen en kinderen bijgekomen. We hebben ons trouwens - net als de FietsWerkplaats al eerder - aangesloten bij coöperatie Copernikkel in Boschveld. Daar passen we goed bij."

 

Samen sleutelen

Simon: "We hebben toen op het terrein van de noodopvang ook nog een reparatiewerkplaats opgezet. Vanuit een gekregen container sleutelden we daar met nieuwkomers aan hun fietsen. Dat hebben we zo’n driekwart jaar gedaan totdat de opvang bij het Autotron de deuren sloot en de vluchtelingen over het land werden verspreid. We hadden net samen met Memisa een grote actie op touw gezet en tweehonderd fietsen opgehaald. Die hebben we toen in de lege kelder van het Cementrum gestald."

 

Hartstikke leuk

"Later zijn we daar met toestemming van de gemeente die en andere fietsen gaan repareren," zegt Jolanda. "Het is een prachtige plek met veel ruimte waar we goed uit de voeten kunnen en mensen ons goed weten te vinden. We krijgen fietsen van particulieren, organisaties en bedrijven. We kunnen nog fietsen gebruiken. Net als meer vrijwilligers. We zitten nu twee jaar in het Cementrum en het is hartstikke leuk om hier te werken. De sfeer is altijd goed het is fijn om iets voor een ander te doen. Zeker als je weet dat de wereld op de fiets meteen een stuk groter is."

 

Met fiets naar school

Het is een drukke ochtend in het Cementrum. Mahir en Abdul zijn hun fiets aan het repareren. Verderop staan nog enkele groepjes over hun fietsen gebogen. Een vader en dochter knutselen aan een omafiets. Vrijwilligers van Wij Gaan Fietsen lopen rond en helpen de bezoekers. Weer anderen zijn druk in de weer met andere werkzaamheden. De kantine zit goed vol tijdens de koffiepauze. De Koerdische familie Hoessein komt binnenlopen. Mustafa vertelt dat hij op zoek is naar een fiets voor zijn tienerkinderen. Een hele zoektocht tussen allerlei fietsen volgt. Uiteindelijk slagen ze allemaal. "Kan ik voortaan op de fiets naar school," zegt één van de dochters.

 

Meedoen of fietsen over?

Mail naar Wij Gaan Fietsen of loop donderdag tussen 9 en 12 uur even binnen bij het Cementrum op de hoek van de Rompertsebaan en Sint Teunislaan. Aan de poort even bellen (06-49201170).

 

 



Copernikkel

Teksten: Wim van Deurzen
Fotografie: Olaf Smit
Huisstijl: Amelieke van de Lavoir
Webdesign: Joanda van Geffen

Contact opnemen

Copernikkel
Copernicuslaan 308
5223 ER ’s-Hertogenbosch

 06 25 21 53 40
 info@copernikkel.nl