Taalles-cursisten in het hart van Den Bosch

  • Woensdag 22 mei 2024

Een ochtend in het hart van Den Bosch

 

Maria, Kunst en Bossche Bollen

 

Tekst: Emske de Krijger
Foto's: Lilian Trouwborst

 

Woensdag 22 mei hebben de docenten van de Nederlandse Taalles van Copernikkel een onvergetelijk uitstapje gemaakt. Samen met acht enthousiaste leerlingen trokken we er in de ochtend op uit naar de prachtige Sint-Jan in het centrum. Een ochtend vol cultuur, traditie en vooral veel gezelligheid!

 

Emske, een van de taaldocenten, geeft uitleg over de geschiedenis van de Sint Jan

 

De Sint-Jan is niet zomaar een kathedraal; het is een belangrijke plek voor veel Bosschenaren. Daarom was het extra bijzonder om daar een expositie te bezoeken van de tekenaar en schilder Guus Ong. Zijn werken, die de bijzondere band tussen de Bosschenaren en hun Sint-Jan weergeven, raakten ons allemaal. Het was mooi om te zien hoe hij deze verbinding tot uitdrukking laat komen in zijn kunst.

 

 

Mooi was ook het zien van Maria, die in de meimaand extra wordt vereerd. In deze maand staat het beeld van Maria, samen met alle kaarsen, niet in de Mariakapel maar vooraan in de kerk naast het altaar. Dit gaf ons de mogelijkheid om deze bijzondere verering van dichtbij mee te maken.

 Daarnaast hebben we ook de imposante doopkapel bekeken, met het enorme koperen doopvont van maar liefst 350 kg! Het was bijzonder om te zien hoe de leerlingen, met hun diverse achtergronden - katholiek, moslim en hindoe - met respect en interesse door de Sint-Jan liepen. In een open sfeer konden we persoonlijke ervaringen delen.

 

De groep bij de doopvont

 

Na dit culturele deel van onze ochtend, was het tijd voor een typisch Bossche traditie: koffie met een heerlijke Bossche bol in een café aan de Parade. Het was smullen voor iedereen en ook nog eens ontzettend gezellig. We maakten zelfs plannen voor een volgend uitstapje, waarschijnlijk naar Breda deze zomer!

Het was mooi om te zien hoe de leerlingen, afkomstig uit Somalië, Pakistan, Kenia, Sri Lanka, Irak, Kroatië en Eritrea, samen zo'n bijzondere ervaring deelden. Iedereen deed enthousiast mee. Dit uitstapje heeft niet alleen bijgedragen aan hun taalvaardigheid, maar ook aan hun begrip en waardering voor de Nederlandse cultuur en voor elkaar.

 

Leerlingen en docenten op de Parade, achter hen de café's waar je de echte Bossche bollen kunt etenCopernikkel

Teksten: Wim van Deurzen
Fotografie: Olaf Smit
Huisstijl: Amelieke van de Lavoir
Webdesign: Joanda van Geffen

Contact opnemen

Copernikkel
Copernicuslaan 308
5223 ER ’s-Hertogenbosch

 06 25 21 53 40
 info@copernikkel.nl